Kolluk gücü, hukuk devletinin en önemli güvenlik kurumlarından olup, yasal ve orantılı güç kullanarak hukuk devletinin ve bu devlet modelinin gerektirdiklerinin yaşama geçirilmesinde başat rol oynamaktadır. Polis gücü, polis devleti için değil, hukuk devleti için vardır ve o doğrultuda kurgulanarak temel hak ve özgürlüklerin korunmasına, toplumsal barışa, kamu düzeni ve hukuk güvenliğine hizmet etmelidir. Bu teşkilatın adli kısmı olsun idari kısmı olsun, düzenleme ve uygulamalarda, kolluk gücüne, yetkin bir hukuk bilgisiyle donatılmak, evrensel hukuk tecrübeleri ve hukuk devleti ilkeleri aktarılmak kadar, kendilerine her açıdan gerekli modern teknik donanım, özlük hakları ve sağlıklı mesleki çalışma koşulları da sağlanmalıdır.
Bu kitapta çok farklı ülkelerin polis hukuku ile ilgili mevzuatı ve yargı kararları yer almaktadır. Farklı ülkelerin güncel kolluk mevzuatı ile hem yabancı ülkelerin farklı hukuk branşlarına ait yargı organları, hem yüksek mahkeme kararlarındaki ilkesel bilgi ve emsal uygulamaların Türkçe dilinde aktarımı, Türk okuyucusu açısından da Türk kolluk gücü açısından da önemli yararlar sağlayacaktır.
Kitapta, kolluğun sadece idari veya adli görev ve yetkileri değil, onun yetki kullanımı, araç kullanımı veya mesleki hakları ve fırsat eşitlikleri açısından da karşılaştırmalı hukuk verilerine yer verilmiştir. Bu kitaptaki çalışmalarla, okuyucuya, birçok gelişmiş devletin polis hukuku ve ulusalüstü veya ulusal yüksek mahkemelerin içtihatları hakkında da bilgi sunulmuştur.