Aristoteles'in Politika'sı, hocası Platon'un Devlet'i gibi, politik felsefenin kurucu metinlerinden biridir. Hakikate sevdiklerimizden daha çok değer vermeliyiz şiarıyla hareket eden Aristoteles, bu eserinde hocasının politikaya dair başlıca eserlerini (Devlet ve Yasalar) eleştirmekten kaçınmaz. Bu açıdan bilim ve felsefenin eleştiri üzerinde yükseldiği gerçeğinin en seçkin örneklerinden birini sunar.
Politikanın hem teorisini hem pratiğini önemseyen Aristoteles bu eserinde ikisi arasında varsayılan mesafeyi gidermeye çalışır. Buna yönelik olarak kendi zamanında ve toplumunda olduğu kadar çağdaş toplumlarda cereyan eden teorik ve pratik tartışmalara ışık tutabilecek tespit ve değerlendirmelerde bulunur.
Kent devlet ve onun alt birimleri ve özellikle hane, hane yönetimi ve kölelik, yurttaş, rejim, rejimlerin ana unsurları, rejim çeşitleri, iyi rejimler ve kötü rejimler, rejim değişikliklerinin sebepleri ve buna yönelik alınabilecek tedbirler, en iyi rejim ve eğitim gibi konularda aydınlatıcı tartışmalar yürütür. Özellikle demokrasi, oligarşi ve diktatörlük üzerine tespitleri her toplumda karşılaşılan politikaya dair sorunları daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.
(Tanıtım Bülteninden)