1. BÖLÜM: SAĞLIK YÖNETİMİNDE VERİ VE BİLGİ YÖNETİMİ
1.1. VERİ VE BİLGİ KAVRAMLARI
2
1.2. SAĞLIK YÖNETİMİNDE VERİ YÖNETİMİ
4
1.2.1. Veri Toplama ve Kaydetme
5
1.2.2. Verinin Bilgiye Dönüşümü
7
1.3. SAĞLIK YÖNETİMİNDE BİLGİ YÖNETİMİ
8
1.4. SAĞLIK YÖNETİMİNDE VERİYE VE BİLGİYE DAYALI GELECEK YÖNETİMİ
9
1.5. SAĞLIK BAKANLIĞI VERİ VE BİLGİ YÖNETİM SİSTEMLERİ
9
1.5.1. Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analizler (SİNA)
12
1.5.2. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi
12
1.5.5. Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS)
14
1.5.6. Neyim Var Uygulaması
15
1.5.7. Hayat Eve Sığar (HES)
15
2. BÖLÜM: SAĞLIK YÖNETİMİNDE PLANLAMA
2.1. PLANLAMA VE EKONOMİK PLANLAMA
22
2.1.1. Planlama ve Ekonomik Planlama Kavramları
22
2.1.2. Planlama Yaklaşımları
23
2.1.3. Planlamanın Amaçları
25
2.1.4. Planlama Araçları
26
2.1.5. Plan Türleri ve Nitelikleri
27
2.1.6. Planlamanın Süreci
27
2.1.7. Planlamanın Yararları ve Güçlükleri
28
2.2. EKONOMİK KALKINMA ARACI OLARAK DÜNYA EKONOMİLERİNDE
2.2.1. Kapitalist Ekonomide Planlama
29
2.2.2. Karma Ekonomide Planlama
29
2.2.3. Merkezi Ekonomide Planlama
30
2.3. TÜRKİYE’DE PLANLAMA VE TÜRK PLAN MODELİ
30
2.3.1. Türkiye’de Planlama
30
2.3.2. Türkiye’de Uygulanan Plan Modeli
31
2.4. SAĞLIK HİZMETİ PLANLAMASI
34
2.4.1. Sağlık Planlaması Kavramı
34
2.4.2. Sağlık Planlamasının Amacı, Kapsamı ve Süreci
35
2.4.3. Sağlık Planlaması Seviyeleri ve Türleri
37
2.4.4. Sağlık Hizmetlerinde Öncelik Belirleme
38
2.5. TÜRKİYE’DE SAĞLIK PLANLAMASI
42
2.5.1. Türkiye’de Sağlık Planları
43
3. BÖLÜM: SAĞLIK YÖNETİMİNDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
3.1. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ KAVRAMI
54
3.1.1. İnsan Kaynakları Yönetiminin Çevresi
56
3.1.2. İnsan Kaynakları Yönetiminin İlkeleri
58
3.2. SAĞLIK HİZMETLERİNDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
60
3.2.1. Sağlık Hizmetlerinde İnsan Kaynağının Önemi
60
3.2.2. Sağlık Hizmetlerinde İnsan Kaynakları Yönetiminin İşlevleri ve
Türkiye’deki Uygulamaları
61
3.3. TÜRKİYE’DE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE YAŞANAN SORUNLAR
3.3.1. Sağlık Çalışanlarının Sayısal Olarak Azlığı
71
3.3.2. Ücretlendirme ve Performansa Dayalı Ek Ödeme Sistemi
73
3.3.3. Kariyer Planlama ve Profesyonelleşme
74
3.3.4. İş Tanımları ve Görevlendirmeler
75
3.3.5. Çalışma Koşulları ve Sosyal İmkanlar
76
3.3.6. İş Güvenliği ve İş Yerinde Şiddet
77
4. BÖLÜM: SAĞLIK YÖNETİMİNDE FİNANSMAN YÖNETİMİ
4.1. SAĞLIĞIN FİNANSMANI
84
4.2. SAĞLIK FİNANSMAN YÖNTEMLERİ
85
4.2.1. Kamu Gelirleri ile Finansman
85
4.2.2. Zorunlu Kamu Sigortası
86
4.2.3. Özel Sağlık Sigortası
87
4.2.4. Cepten Ödemeler
87
4.3.SAĞLIK HARCAMALARI
88
4.3.1. Sağlık Harcamalarını Etkileyen Faktörler
91
4.3.2. Katastrofik Sağlık Harcamaları
94
4.3.3. Sağlık Harcamalarının Karşılaştırılması
96
5. BÖLÜM: SAĞLIK YÖNETİMİNDE TEKNOLOJİ YÖNETİMİ
5.1. TEKNOLOJİ VE SAĞLIK HİZMETLERİNDE TEKNOLOJİ KAVRAMI
110
5.2. SAĞLIK TEKNOLOJİSİ YÖNETİMİ
112
5.2.1. Sağlıkta Teknoloji Yönetiminin İşlevleri
112
5.2.2. Sağlık Hizmetlerinde Teknoloji Yönetimi Sisteminin İlkeleri
115
5.3. SAĞLIK YÖNETİMİNDE İNOVASYON
116
5.3.1. Sağlık İnovasyonunda Paydaşlar
118
5.3.2. Sağlık Hizmetlerinde İnovasyonu Etkileyen Gelişmeler
119
5.3.3. Sağlık Hizmetlerinde İnovasyon Süreci
120
5.4. TÜRKİYE’DE TIBBİ CİHAZ VE İLAÇ ÜRETİMİNDE VE KULLANIMINDA
5.4.1. Türkiye’de Tıbbi Cihaz Üretimi ve Kullanımında İnovasyon
121
5.4.2. Türkiye’de İlaç Üretimi ve Kullanımında İnovasyon
123
5.5. SAĞLIK HİZMETLERİNDE BİLGİ TEKNOLOJİSİ VE YÖNETİMİ
125
6. BÖLÜM: SAĞLIK YÖNETİMİNDE MALZEME YÖNETİMİ
6.1. MALZEME YÖNETİMİ
132
6.1.1. Sağlık Kurumlarında Malzeme Yönetimi
133
6.2. MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI
135
6.2.1. Üretilen Ürünün İçerisinde Yer Alıp Almamasına Göre Sınıflandırma
135
6.2.2. Kullanım Türüne Göre Malzemelerin Sınıflandırılması
136
6.2.3. Sağlık Kurumlarında Malzemelerin Sınıflandırılması
136
6.3. MALZEME PLANLAMA VE İHTİYAÇ LİSTESİ
139
6.3.1. Talep Tahmin Yöntemleri
142
6.4. SATINALMA YÖNETİMİ
144
6.4.1. Satınalma Yöntemleri
146
6.4.2. Doğrudan Temin Yöntemleri
148
6.5.1. Kontrol Yöntemleri
151
6.6.1. Depo Faaliyetleri
154
6.6.2. Sağlık Kurumlarında Depo Türleri
155
7. BÖLÜM: SAĞLIK YÖNETİMİNDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
7.1. KALİTE KAVRAMI VE KALİTE KAVRAMINA YAKLAŞIMLAR
162
7.1.1. W. Edward Deming'in Kalite Yaklaşımı
162
7.1.2. Joseph M. Juran'ın Kalite Yaklaşımı
162
7.1.3. Philip B. Crosby’nin Kalite Yaklaşımı
163
7.1.4. Walter Shewhart’ın Kalite Yaklaşımı
163
7.2. SAĞLIK HİZMETLERİNDE KALİTE
164
7.2.1. Sağlık Hizmetlerinde Kalite Kavramının Öncüleri ve Görüşleri
164
7.2.2. Sağlık Hizmetlerinde Kalite Uygulamalarının Tarihsel Gelişimi
167
7.2.3. Sağlık Hizmetlerinde Kalite Standartları ve Modelleri
168
7.3. TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
169
7.3.1. Toplam Kalite Yönetimi Tanımı
170
7.3.2. Toplam Kalite Yönetiminin Amaçları
170
7.3.3. Toplam Kalite Yönetiminin Gelişimi
170
7.3.4. Toplam Kalite Yönetimi Öncüleri ve Görüşleri
171
7.3.5. Toplam Kalite Yönetiminin Temel İlkeleri (Unsurları)
174
7.4. SAĞLIK HİZMETLERİNDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
174
7.4.1. Sağlık Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetiminin Amacı ve Özellikleri
175
7.4.2. Sağlık Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetiminin Gelişimi
176
7.4.3. Sağlık Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi Uygulamasının
7.5. TÜRKİYE’DE SAĞLIK KURUMLARINDA TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
177
8. BÖLÜM: SAĞLIK YÖNETİMİNDE KURUMSAL İMAJ YÖNETİMİ
8.2. KURUMSAL İMAJ KAVRAMI
183
8.3. KURUMSAL İMAJLA İLGİLİ KAVRAMLAR
185
8.3.1. Kurumsal İtibar
185
8.3.2. Kurumsal Kimlik
186
8.4. KURUMSAL İMAJIN ÖNEMİ
187
8.5. SAĞLIK KURUMLARINDA KURUMSAL İMAJ
188
8.6. SAĞLIK KURUMLARINDA KURUMSAL İMAJI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
190
8.6.1. Fiziksel Faktörler
191
8.6.2. Hasta–Hekim–Hemşire ve Kurumsal İletişim
192
8.6.3. Sağlık Otelciliği Hizmetleri
196
8.6.4. Sağlık Çalışanlarının Davranışları ve Niteliği
198
8.6.5. Hizmetlerin Kalitesi
199
9. BÖLÜM: SAĞLIK YÖNETİMİNDE İLETİŞİM YÖNETİMİ
9.1. İLETİŞİM KAVRAMI
208
9.1.1. İletişimin Amacı ve Önemi
208
9.1.2. İletişim Süreci ve Ögeleri
209
9.1.3. İletişim Türleri
210
9.1.4. İletişimi Engelleyen Faktörler
211
9.2. SAĞLIK İLETİŞİMİ KAVRAMI
212
9.2.1. Sağlık İletişiminde Kullanılan Yöntemler
213
9.2.2. Sağlık Kurumlarında İletişim ve Önemi
214
9.2.3. Sağlık Kurumlarında İletişim Türleri ve Araçları
216
9.2.4. Sağlık Kurumlarında Kişilerarası İletişim
217
9.2.5. Sağlık İletişimi, Dijitalleşme ve Sosyal Medya Kullanımı
219
10. BÖLÜM: SAĞLIK YÖNETİMİNDE MOTİVASYON
10.1. MOTİVASYON KAVRAMI
226
10.2. MOTİVASYON TEORİLERİ
227
10.2.1. Kapsam Teorileri
227
10.2.2. Süreç Teorileri
231
10.3. MOTİVASYON VE PERFORMANSI İLİŞKİSİ
236
10.4. ÇALIŞANLARININ MOTİVASYONLARI AÇISINDAN LİDERLİK
VE ÖZ LİDERLİK YAKLAŞIMI
236
10.5. MOTİVASYONDA ÖZENDİRİCİ ARAÇLAR
237
10.6. SAĞLIKLI ÇALIŞMA YAŞAMI VE MOTİVASYON
239
11. BÖLÜM: SAĞLIK HİZMETLERİNDEN MEMNUNİYET YÖNETİMİ
11.1. HASTA MEMNUNİYETİ KAVRAMI
246
11.2. HASTA MEMNUNİYETİ TEORİLERİ
247
11.3. HASTA MEMNUNİYETİNİN BOYUTLARI
248
11.3.1. Hasta–Hekim İlişkisi
250
11.3.2. Hasta–Hemşire İlişkisi
250
11.3.3. Hasta–Diğer Personel İlişkisi
251
11.3.4. Bilgilendirme
251
11.3.5. Fiziki ve Çevre Şartları
251
11.3.6. Bürokratik Boyutlar
252
11.4. HASTA MEMNUNİYETİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
253
11.4.1. Hastaya İlişkin Özellikler
253
11.4.2. Hizmet Verenlere İlişkin Özellikler
255
11.4.3. Kurumsal Özellikler
256
11.5. HASTA MEMNUNİYETİ ÖLÇÜM TEKNİKLERİ
257
11.5.1. Hasta Memnuniyeti Ölçümünde Nitel Yöntemler
257
11.5.2. Hasta Memnuniyeti Ölçümünde Nicel Yöntemler
258
11.6. PAZARLAMA KARMASI İÇERİSİNDE “HASTA/MÜŞTERİ”
259
12. BÖLÜM: SAĞLIK YÖNETİMİNDE KATILIMCI YÖNETİM
12.1. YÖNETİM KAVRAMI
268
12.1.1. Yönetim Süreci
269
12.2. ÇALIŞANLARIN YÖNETİME KATILMASI
270
12.2.1. Yönetime Katılmanın Tanımı ve Tarihçesi
271
12.2.2. Yönetime Katılmanın Amaçları ve Önemi
273
12.2.3. Yönetime Katılma Biçimleri ve Dereceleri
274
12.2.4. Yönetime Katılmada Etkili Koşullar
275
12.2.5. Yönetime Katılma Modelleri
276
12.2.6. Katılımcı Yönetimin Avantajları
280
12.2.7. Katılımcı Yönetimin Dezavantajları
281
12.2.8. Katılımcı Yönetim Anlayışına Karşıt Görüşler
282
12.3. SAĞLIK YÖNETİMİNDE KATILIMCI YÖNETİM
283
13. BÖLÜM: SAĞLIK YÖNETİMİNDE ÇALIŞANLARIN AİDİYET
(KURUMSAL BAĞLILIK) YÖNETİMİ
13.1. KURUMSAL BAĞLILIK KAVRAMI VE ÖNEMİ
296
13.2. KURUMSAL BAĞLILIĞIN SINIFLANDIRILMASI
297
13.2.1. Tutumsal Bağlılık
298
13.2.2. Davranışsal Bağlılık
301
13.3. KURUMSAL BAĞLILIĞI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
303
13.3.1. Demografik Faktörler
303
13.3.2. Kurumsal Faktörler
305
13.3.3. İş Özellikleri
306
13.4. KURUMSAL BAĞLILIĞIN GÖSTERGELERİ
307
13.4.2. Çalışan Devri
308
13.4.3. Bilgi Yaratma
309
13.4.4. Diğer Değişkenler
309
13.5. SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA KURUMSAL BAĞLILIĞIN ÖLÇÜLMESİNE
İLİŞKİN ÇALIŞMALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
309
14. BÖLÜM: SAĞLIK YÖNETİMİNDE HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ
14.1. HASTA GÜVENLİĞİ
322
14.1.1. Tıbbi Hatalar ve Tıbbi Hata Türleri
329
14.1.2. Tıbbi Hataların Bildirilmesi ve Raporlanması
330
14.1.3. Hasta Güvenliğinin Ölçülmesi
331
14.2. ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ
332
14.2.1. İş Sağlığı ve Güvenliği Kavramları
332
14.2.3. Çalışan Güvenliğine Yönelik Uygulamalar
335
14.2.4. Sağlık Çalışanlarını Etkileyen Enfeksiyonlar
336
14.3. HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ
339
15. BÖLÜM: SAĞLIK YÖNETİMİNDE ACİL DURUM YÖNETİMİ
15.1. ACİL DURUM YÖNETİMİ
344
15.1.1. Mevcut Acil Durum Risklerinin Analizi
346
15.1.2. Yapısal Risklerin Azaltılması
348
15.1.3. Yapısal Olmayan Risklerin Azaltılması
348
15.1.4. Hastane Afet ve Acil Durum Planı
350
15.1.5. Acil Durum Müdahale Yönetimi
353
15.1.6. İyileştirme/Rehabilitasyon
358
15.2. TÜRKİYE’DE ACİL DURUM YÖNETİMİ UYGULAMALARI
359