İnsan yaşamında dil ve biliş sorunlarının ön plana çıktığı yaş dönemleri vardır. Bu dönemler içinde fiziksel yaşlanmayla birlikte beynin de yaşlanması doğaldır. Hücre ölümleri, metabolik değişiklikler, beyne giden oksijen miktarında azalma, hücreler arasındaki iletişim değişiklikleri yaşlılık dönemlerinde beklenen sonuçlardır. Bu tür değişiklikler yaşlanmanın beyin işlevlerine etkisini görmek açısından hala araştırma konuları olmaya devam etmektedir.
Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, Huntington hastalığı gibi dejemeratif hastalıklarda gözlenen sözel ve görsel bellek etkilenmeleri, soyut işlemleme ve kavram oluşturmada yetersizlik en sık rastlanan bilişsel bozukluklardır.
Bu kitapta yer alan terapi etkinlikleri yukarıda adı geçen tüm hastalık ve bozukluklar sonucunda dil ve biliş yetersizlikleri gösteren tüm çocuk ve yetişkin yaş grupları için hazırlanmıştır. Etkinliklerde yer alan sözcük, cümle veya paragraflar her yaş grubu birey için uygun olmayabilir ama uygulayıcı uzmanlar çalıştıkları kişiler için içlerinden uygun olanı seçerek uygulayacaklardır. Etkinlikler uygulayıcılar için örnek niteliğindedir; aynı örnekleri veya benzerlerini geliştirmek/genişletmek uygulayıcıların yaratıcı düşünme yetilerine bırakılmıştır.