Bu kitapta alkolün sürücü üzerindeki etkileri yanında alkol ile ilgili diğer adli tıbbi konulara da değinilmiştir. Özellikle 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile hukukumuza giren “alkol etkisi ile emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek hâlde olmasına rağmen araç kullanma” durumu adli tıbbi açıdan detaylı olarak incelenmiştir.
Bu yasa maddesinin hukukumuzda yer alması modern hukuk anlayışı ile örtüşmekle birlikte, bu maddenin hapis cezası öngörmesi nedeni ile alkolün tespit usullerinin de modern olması gerekmektedir. Bu kitap alkollü bireyin tespiti konusundaki karmaşıklığın giderilmesine hizmet edecektir. Bilim insanının görevi bir yandan kazazede veya yakınlarının hakları konusunda bilimi seferber etmek iken diğer yandan yanlışlıkla zan altında kalan sürücülerin haklarını koruyacak bilimsel verileri onların kullanımına sunmaktır. Kitaptaki bilgiler sigorta hukuku alanında çalışan ve özellikle araç sigortası ile ilgilenen hukukçular açısından da aydınlatıcı olacaktır.
Kitabın Emniyet ve Jandarma teşkilatında görev yapan trafik birimleri, Hakim, Savcı, Avukat gibi hukuk uygulayıcıları, Adli Bilimler Uzmanları yanında bu konuda taraf olan meslek dışı vatandaşlar için de yararlı olabileceği düşüncesi ile kitaba tıbbi ve hukuki terimleri açıklayan sözlük bölümü eklenmiştir.