Bu kitapta anlatılan konular, eser sahibinin Meslek Liseleri ve lisans eğitimi veren Yüksek Teknik Eğitim kurumlarında görev yaptığı dönemde yayımlanmış eğitim kitapları ile son yıllarda çalıştığı, Türkiye'nin en büyük döküm fabrikalarında çalışanlara verdiği eğitimler için hazırladığı kitapların sentezidir.
İlave olarak gelişmiş dökümhanelerin Model, Metot, Kalıplama ve Üretim bölümlerindeki uygulamalarla elde edilmiş bilgiler, dökümcülerin kolay yorum yapmaları için kitaba eklenmiş ve konulara içerik kazandırılmıştır.
Bazı konular kısa anlatılırken, bazı konulara üretimdeki önemine göre daha geniş yer verilmiştir. Gri ve sfero dökümlerde uygulanan besleme sistemleri ve bu metallerle yapılan üretimlerde sık karşılaşılan döküm hataları gibi konular, hazırlanmakta olan 2. ciltte yer alacaktır.
Kum dökümcülüğü yapan her dökümhanenin kendine özgü bir kültürü ve uygulama stili olsa da, dökümcülüğün ve modelciliğin temel prensipleri olan;
* Doğru model takımı imali,
* Doğru kum döküm kalıbı yapımı,
* Yapılan kum kalıpların, uygun zamanda metalle doldurulması,
* Kalıba akan sıvı metalin yolluk sistemleriyle denetlenerek kontrol altında tutulması, gibi temel kurallar aynıdır ve değiştirilemez. Dolayısıyla ekonomik parça üretmek için bu kurallara uyulması gerekir.
Konular genel dökümcülük ve modelcilik teknolojisi ile bu mesleklere ait evrensel kurallara uygun ve pratiğe dönük olarak anlatılmıştır. Amaç, kalıplama veriminin ve dökülen işlerin kalitesinin kontrol edilerek arttırılması yerine, her seferde doğru parça üretilmesinin sağlanmasıdır. Dökümcülük konusunda geniş tecrübe ile elde edilen bilgilerin güncellenerek paylaşılması ve üreticilerin bu bilgileri günlük faaliyetlerinde kullanmaları; çoğu kez ürünlerini kontrol ederek değil, daima doğru üreterek kalitelerinin artmasını mümkün kılacaktır.
Bu eserin, kum kalıplama yöntemi ile üretim yapan dökümhanelerin çalışanlarına, gelecekte modelciliği ve dökümcülüğü meslek olarak seçmeyi düşünenlere faydalı ve bir başvuru kaynağı olacağına inanılmaktadır.