Türk hukuk sisteminde hakem kararının iptali davasının incelendiği bu çalışmanın birinci bölümünde tahkim kavramının tanımı, tarihi gelişimi, türleri, Türk hukuk sistemi içindeki yeri, hakem kararının hukuki niteliği ve hakem kararına karşı başvurulabilecek yollar incelenmiş.
Çalışmanın ikinci bölümünde iptal davasına bakacak mahkeme, davanın açılma süresi, davanın tabi olduğu yargılama ve inceleme usulü ile ispat yükünün hangi tarafta olduğu, iptal davası açılmasının hakem kararına etkisi gibi usuli konular incelenmiş.
Çalışmanın üçüncü bölümünde hakem kararının iptaline ilişkin olarak Hukuk Muhakemeleri Kanununda ve Milletlerarası Tahkim Kanununda sayılan sebepler incelenmiştir.
Çalışmanın dördüncü bölümünde iptal davası neticesinde verilebilecek kararlar, bu kararların sonuçları ve bu kararlara karşı başvuru yolları incelenmiş.
Çalışmada incelenen konulara ilişkin HMK ve MTK hükümlerinin karşılaştırılarak benzerlik ve farklılıkların ortaya konulması ilgili başlıklar altında yapılmış olup, tartışmalı konularda doktrin ve Yargıtay görüşleri ortaya konulmaya çalışılmış, yeri geldiğinde kişisel görüşlerimize de yer verilmiş.
(Girişten)