Kitap, yatırım araçlarından en uygun olanının seçiminde yatırımcılara yardımcı olmak amaçlanmıştır. Yatırımın tanımı ve çeşitleri birinci bölümde incelendikten sonra, yatırım yapmayı etken faktörler, yatırımcı, ekonomi, yatırım aracı boyutu ile ikinci bölümde incelenmiştir. Üçüncü bölümde, finansal pazar türleri ve sermaye piyasasının fonksiyonları incelendikten sonra kitabın dördüncü bölümünde, Türkiye’de sermaye piyasalarının gelişimi, Türkiye’nin mali yapısı ve sermaye piyasası ile ilgili düzenlemeler piyasada yer alan kurumlar esas alınarak derinlemesine incelenmiştir. Bu bölümde sermaye piyasasında yer alan kurumlar Türkiye’nin mali yapısında aldıkları yer, gördükleri hizmetler ve faaliyet esasları dahilinde sermaye piyasalarına katkıları göz önüne alınarak tanıtılmıştır. Kitabın beşinci bölümünde, menkul kıymetlerin halka arzı, borsada işlem görmesi ve kamunun aydınlatılması açıklanmıştır.
Menkul kıymetlerin halka arz ve satışı, alacaklılık ve ortaklık hakkı vermesine göre menkul kıymet türleri esas alınarak açıklandıktan sonra, sermaye piyasasında kamunun aydınlatılması ve sermaye piyasasında suç ve cezai yükümlülükleri mevzuat çerçevesinde incelenmiştir. Altıncı bölümde ise yatırım araçları ve analizi, piyasa ayrımı altında her bir yatırım aracı esas alınarak ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bu bölümde, gayrimenkul piyasası, gerçek varlıklar piyasası, kıymetli madenler piyasası, kambiyo piyasası, para piyasası, menkul kıymetler piyasası ve türev piyasalarda yatırımlar, piyasalarda yer alan araçlar ve işlemler dahilinde ayrıntılı olarak risk ve getiri boyutuyla incelenmiştir.
Kitabın son bölümünde ise menkul kıymet seçiminde kullanılan analizler incelenmiştir. Menkul kıymet seçiminde kullanılan analizler kapsamında teknik analiz yöntemi, teknik gösterge ve formasyonlar dahilinde incelendikten sonra temel analiz yöntemleri ile menkul kıymet seçim süreci incelenerek, menkul kıymet yatırımlarında yatırımcıların karşı karşıya kaldıkları sistematik olmayan riski nasıl yok edecekleri, portföy teorisi kapsamında örneklerle incelenerek sistematik ve sistematik olmayan risklerin hesaplanması ve yatırımlar üzerine etkisi açıklanmıştır.