Çalışma, 27 Mayıs 1960'ta yönetime el koyan Milli Birlik Komitesi'nin 27 Mayıs sabahından 1961 Anayasası'nın halkoyu ile kabul edilip yürürlüğe girdiği tarihe kadar sürdürdüğü devlet yönetimini inceleme fikrinden doğmuştur. Her ne kadar siyasal tarihimiz "askeri müdahaleler eliyle demokrasinin sık sık kesintiye uğraması" olarak özetleniyor ve askeri müdahalelerin hemen hepsi aynı kefeye koyuluyorsa da, sözü geçen müdahalelerin Türkiye'nin anayasal yapısına etkileri birbirinden oldukça farklı yönde ve büyüklüktedir.
Bu çalışma ile öncelikle 27 Mayıs hareketini gerçekleştiren Komite'nin fikir dünyası ve devlet mekanizmasına ne yönde etki etmek istediği ortaya çıkarılmak istenmiş, sonrasında ise, zaman zaman döneminin hukuk kitaplarında dahi rastlanamayacak derinlik ve kaliteye ulaşan tartışmaların yaşandığı Temsilciler Meclisi tutanaklarına odaklanılmaya çalışılmıştır.
Son olarak belirtilmelidir ki bu tezin amacı 27 Mayıs hareketini anlatmak, değerlendirmek ya da meşrulaştırmak değildir. Asıl amaç, Türkiye coğrafyasında XIX. yüzyıldan beri gözlemlenen anayasacılık hareketlerinde karşımıza çıkan anayasaların içinde, "sınırlı iktidar düşüncesi"ni en iyi yansıtan metnin nasıl yapıldığını anlamaya çalışmaktır.
(Tanıtım Bülteninden)