Milli & Milletlerarası Tahkim Doğan Ağırman  - Kitap
Milli & Milletlerarası

Tahkim

1. Baskı, 
Şubat 2022
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
17x25
Sayfa:
1206
Barkod:
9786258038941
Kapak Türü:
Ciltli
Fiyatı:
1.188,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Kadim bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olan tahkim, sahip olduğu avantajlarla günümüzde de ilk akla gelen alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden birisi olarak önemini korumaktadır. Ülkemizde yapılan yasal ve anayasal değişiklikler ve özellikle 4686 Sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu ile büyük ölçüde bu kanunu esas alan 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun tahkime ilişkin 11. kısım hükümlerinin yürürlüğe girmesiyle, tahkime ilişkin mevzuattaki farklılıklar giderilirken güçlü bir yasal alt yapı da oluşturulmuştur.
Buna bağlı olarak uygulamada da umut verici gelişmelerin yaşandığı görülmektedir. Yakalanan bu pozitif ivmeye bir katkı sunulması amacıyla girişilen bu çalışmada; öncelikle tahkimin tarihi gelişimi ve kavramsal kökeni ele alınmış, günümüzdeki uygulama durumuna değinilmiş, daha sonra milli ve milletlerarası ihtiyari tahkim karşılaştırmalı olarak birlikte değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme yapılırken milli ve milletlerarası tahkimde aynı, benzer ve farklı noktalar tek tek vurgulandıktan sonra; aynı konular ortak başlık altında, farklı olan konular ise ayrı başlıklar altında incelenmiştir.
Çalışmada mümkün olduğu kadar güncel bilimsel görüş ve yargısal içtihatlara yer verilerek mevcut uygulama ortaya konulurken yer geldiğinde de, olması gereken hukuka katkı sunulması amacıyla, farklı açılımlar da ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yabancı hakem kararlarının tanınması ve tenfizi hem 1958 tarihli NewYork Sözleşmesi hem de Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun yönünden, güncel bilimsel görüş ve yargısal içtihatlarla da dikkate alınarak, ayrı ayrı değerlendirilmiştir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na Göre Tahkim ve Uygulaması
.
Milletlerarası Tahkim Kanunu'na Göre Tahkim ve Uygulaması
.
Tahkimin Tarihi Gelişimi ve Günümüzde Tahkim
.
Tahkim ve Diğer Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri
.
Tahkim Şartı ve Tahkim Sözleşmesi
.
Hakem Sözleşmesi ve Hakemler
.
Tahkimde Geçici Hukuki Koruma Tedbirleri
.
Tahkimde Yargılama Usulü
.
Hakem Kararı ve Kararın İcrası
.
İptal Davası ve Diğer Kanun Yolları
.
Yabancı Hakem Kararlarının Tanınması ve Tenfizi
.
Güncel Yargıtay Kararları
.
Tahkim Mevzuatı ve Kuralları