Sakarya Yemek Kültürünün İncelenmesi ve Yemek Tariflerinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma Ali Can Kahyaoğlu  - Kitap

Sakarya Yemek Kültürünün İncelenmesi ve Yemek Tariflerinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma

1. Baskı, 
Haziran 2020
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
133
Barkod:
9786257858304
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
484,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Türk kültürü açısından Sakarya mutfağındaki zenginliğin temelini Orta Asya'dan, Balkanlardan, Kafkaslardan taşınan ve Anadolu topraklarında buluşan ürün çeşitliliği ile uzun bir tarihsel süreç boyunca birbirinden etkilenen kültürler sonucunda oluşan bir mutfak olduğunu bilmekteyiz (Aktaş A. , 2013).
İlin bilinen tarihi Hitit medeniyetlerinden başlamasına rağmen, bu kadar çeşitli kültürel yapının bir arada olması ile yerleşmesi Cumhuriyet tarihi ile başlar. Kurtuluş savaşı yılları sonrası gerçekleşen bu oluşum nedeni ile etnik kültürler birbirleri ile yakın olmalarına rağmen uzun süre kaynaşamamıştır. Yakın zamana kadar kültür kaynaşmasına en büyük etmen olan kız alıp verme işlemi gibi uygulamaları gerçekleştirememişlerdir.
Etnik kültürlerin birbiriyle olan iletişiminin geç başlaması aynı zamanda yemek kültürünün de geç tanıtılmasına sebep olmuştur. Sakarya ilinde yaşamakta olan kültürlerin kendi iç yapıları içerisinde kalması, yeterince tanıtılamaması, yöre mutfağının taşıdığı bu zenginliklerin kaybolması gibi pek çok sorunu ortaya çıkartmıştır.
Bu yüzden bu çalışma, Sakarya'da yaşayan etnik kültürlerin mutfak kültürünü incelemek, tanıtmak, kayıt altına almak amacıyla yazılmış. Bu çalışma aynı zamanda yöredeki etnik grupların yerli kültür üzerindeki etkilerini görmek için yapılmış.
(Tanıtım Bülteninden)