Taşınmaz Malikinin Sorumluluğu Oğuzhan Karahan  - Kitap

Taşınmaz Malikinin Sorumluluğu

1. Baskı, 
Ekim 2021
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
229
Barkod:
9786050510089
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
250,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Türk Medeni Kanunu m. 730 hükmünde belirtilen iki sorumluluk türü, birbirleriyle benzeşen ancak sebep ve sonuçları itibariyle ayrışan iki farklı temele dayanmaktadır. Gerçekten de, taşınmazların taşkınlık içerecek şekilde kullanılmaları ve şartları benzeşmekteyken ilk fıkrada hukuka aykırı eylemlerin sonuçları düzenlenmiş, ikinci fıkrada ise hukuka uygun eylemlerin sonuçları ve oluşan zararın denkleştirilmesi düzenlenmiş.
Çalışma da, TMK m. 730 hükmü bir bütün olarak ele alınmışsa da özellikle hukuka uygun ve kaçınılmaz nitelikteki taşkınlıkların uygulamada daha az rastlanıyor olmasının da etkisiyle konu yoğunluğu TMK m.730/l'de düzenlenen hukuka aykırı taşkınlıklar yönünde tercih edilmiş. Ayrıca, ikinci fıkranın düzenlediği esaslar olan yerel âdete (hukuka) uygun ve kaçınılmaz taşkınlıklar ile denkleştirme kavramı farklı çalışma konusu olacak kadar geniş ve tartışmalı noktalara da temas ettiğinden çalışmanın bu şekilde sınırlandırılmasının yerinde olacağı düşünülmüş.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Genel Bilgiler, Sorumluluğun Tarihsel Gelişimi, Hukuki Niteliği, Esasları İle Sorumluluğun Kapsamının Belirlenmesi Bağlamında Taşınmaz ve Taşınmaz Maliki Kavramları, Sorumluluğun Uygulama Alanı ve Benzer Sorumluklarla Karşılaştırılması
.
Taşınmaz Malikinin Sorumluluğunun Şartları
.
Taşınmaz Malikinin Sorumluluğunun Hukuki Sonuçları