Uyarlama Kayıtları Dr. Hale Şahin  - Kitap

Uyarlama Kayıtları

1. Baskı, 
Mart 2024
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
334
Barkod:
9786050518269
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
350,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Uygulamada sözleşmenin kurulmasından sonra ortaya çıkan durum değişikliklerinin genellikle sözleşmenin uyarlanması sorununa sebep olduğu gözlemlenmektedir. Taraflar, bu tür durum değişiklikleriyle karşılaştıklarında son çare olarak sözleşmenin hâkim tarafından uyarlanması kurumuna başvurmaktadır. Fakat, mahkemeler genellikle bu tür durum değişikliklerinin öngörülebilir olması sebebiyle sözleşmenin uyarlanması talebini reddetmektedir. Bu tehlike nedeniyle taraflar sözleşmede uyarlama kayıtlarını düzenlemeye mecbur kalmaktadır.
Uygulamada sıklıkla kullanılan uyarlama kayıtları Türk hukukunda daha önce monografık bir çalışmanın konusu yapılmamıştır. Bu çalışmada büyük bir vukufla öğretideki bu eksikliği gidermiştir. Sözleşme özgürlüğünü ve sözleşmenin uyarlanması kavramlarını derinlemesine inceleyerek uyarlama kayıtlarının hukuki temelini ve bu kayıtların hukuki geçerliliğine ilişkin sorunları açıklamıştır. Bunu takiben, yazar, uyarlama kayıtlarını uygulamada bu kayıtlara ilişkin sorunlara cevap verecek şekilde sözleşmenin kendiliğinden değişmesi sonucunu doğuran kayıtlar, sözleşmenin taraflardan biri tarafından değiştirilmesine imkân veren kayıtları ve yeniden müzakere kayıtları olarak üç başlık altında incelemiştir. Yazar, çalışmasının son bölümünde bu kayıtların hukuki geçerliliğini ticari ilişkilerin ekonomik etkilerini de dikkate alarak değerlendirmiştir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Uyarlama Kayıtları İle İlgili Temel Kavramlar, Sözleşmenin Uyarlanması Kavramı, Uyarlama Kayıtlarının Benzer Hukuki Kurumlardan Ayırt Edilmesi ve Fonksiyonları
.
Uyarlama Kayıtlarının Unsurları, Türleri ve Yorumlanması
.
Uyarlama Kayıtlarının Geçerliliği
Kitapla İlgili Kategoriler