Eskiçağda Göçler Prof. Dr. Ekrem Memiş, Yrd. Doç. Dr. Cemil Bülbül  - Kitap
1. Baskı, 
Eylül 2014
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
13x20
Sayfa:
311
Barkod:
9786053270652
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Geçmişten günümüze uzanan zaman dilimi içerisinde dünya coğrafyası çok sayıda göç hareketine sahne olmuştur. Dünyanın farklı bölgeleri arasında gerçekleşen bu göç hareketlerinin belirli zaman aralıkları içerisinde vuku bulması oldukça dikkat çekicidir. Özellikle Eskiçağda meydana gelen göçlerin aşağı yukarı 300 ile 400 yıllık zaman aralıkları içerisinde cereyan etmesi, belki bir rastlantı olabilir. Fakat yine de bu rastlantıyı sorgulamak lazımdır.
Bir insan ya da bir toplum, yaşadığı yeri niçin terk eder? İnsanların, alıştıkları bir yeri, şartlar zorlamadığı sürece bırakıp gittikleri görülmemiştir. Demek oluyor ki, aslında her göç hareketinin görünen ya da görünmeyen birtakım nedenleri vardır. Açlık, kıtlık, sel felaketi, deprem, toprak yetmezliği, otlak yerlerinin yetersizliği, işsizlik, iç çekişmeler ve dış baskılar başta olmak üzere, çeşitli nedenlerle meydana gelen göçler, birçok yıkımlara yol açmakla birlikte, yepyeni medeniyetlerin doğmasına da zemin hazırlamışlardır.
Aslına bakılacak olursa, İnsanoğlunun Adem ile Havva'nın cennetten kovulmasıyla başlayan göç serüveni, günümüzde de bütün hızıyla devam etmektedir. Ancak günümüzün ulaşım şartları insanların bir yerden başka bir yere göç etmesi hadisesinde fazla bir zaman kaybına yol açmazken, günümüzden binlerce yıl önce insanların ya da toplumların bir yerden başka bir yere göç etmesi aylarca, hatta yıllarca sürebiliyordu. Biz de zaten bu çalışmamızda imkânların kısıtlı, ulaşım şartlarının zor olduğu o eski devirlerin göçlerini ele aldık. (Tanıtım’dan)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Tarih Öncesi Devirlerde Yapılan Göçler
.
MÖ. 3. Binyılda Meydana Gelen Göçler
.
MÖ. 2. Binyılda Meydana Gelen Göçler
.
MÖ. 1. Binyılda Meydana Gelen Göçler
.
Miladi Devirlerde Meydana Gelen Göçler
.
Göç ve Kültür
Yorumlar