İnsancıl Hukuka Giriş Doç. Dr. Ayşe Nur Tütüncü  - Kitap

İnsancıl Hukuka Giriş

2. Baskı, 
Nisan 2012
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
211
Barkod:
9786053776802
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Milletlerarası insancıl hukuk, savaş veya silâhlı çatısma durumlarında muhasamata katılmamıs veya artık katılamayacak durumda olan kisilerin korunmasını ve savas yöntemleri ile araçlarının sınırlandırılmasını amaçlayan hukuk dalıdır.
Milletlerarası insancıl hukukun, iki yüzü mevcuttur: İnsancıl hukukun birinci yüzü, milletlerarası hukukun güç kullanımını mesrû saydıgı hallerle ilgili kurallar (jus ad bellum, savas yapma hakkı)dır.İkinci yüzü ise, çatısmalar süresince uygulanacak hukukî rejimi düzenleyen kurallar (jus in bello, savas içindeki haklar, yükümlülükler)dır. Insancıl hukukun amacı, savas mesrû olsun veya olmasın, bir savas durumunda asgarî bir uygarlık düzeyinin gerçeklestirilmesini saglamak, degerlerin gereksiz tahribini önlemektir.
Kitap, esasen milletlerarası hukukun bir parçasını olusturan milletlerarası insancıl hukukun, yukarıda adı geçen yüzlerine ayrıntıya girmeksizin, temel kavramlara ve güncel meselelere deginerek bir çerçeve çizmeyi ve lisans ögrencilerinin ders kitabı ihtiyacını gidermeyi amaçlamaktadır. Dolayısıyla içeriginde, ortaya çıkısı ve gelisiminden, kurallara uyulmaması durumunda karsılasılacak sonuçlara kadar konularda çok genel bilgileri ihtiva etmektedir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
İnsancıl Hukukun Tanımı
.
İnsancıl Hukuk – İnsan Hakları Hukuku Farkı
.
İnsancıl Hukukun Gelişimi ve Kaynakları
.
Savaşı Ortadan Kaldırma Girişimleri
.
Savaş Hukukunun Temel İlkeleri
.
Savaş ve Silahlı Çatışma
.
Klasik Savaş Hukukunun Bazı Ayırımları
.
İnsancıl Hukukun İhlalinin Engellenmesi, Kurallarına Riayetin Sağlanması ve Bu Kuralların Uygulanması
Kitapla İlgili Kategoriler