İlk Çağ'dan Günümüze Karşılaştırmalı Devlet Teorisi Genel Kamu Hukuku Dersleri Doç. Dr. Ergin Ergül  - Kitap
İlk Çağ'dan Günümüze Karşılaştırmalı

Devlet Teorisi

Genel Kamu Hukuku Dersleri

1. Baskı, 
Eylül 2021
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
432
Barkod:
9786257467506
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Devlet ancak teorik, sosyal, hukukî, siyasî, tarihî, ekonomik vs. boyutları gözetilerek bütüncül ve sistematik olarak ele alındığında yeterli düzeyde kavranabilir. "Genel Kamu Hukuku" olarak da bilinen "Devlet Teorisi" devleti soyut, genel ve çok yönlü bir olgu olarak inceleyen kamu hukuku dalıdır. Devlet ve onunla ilişkili kavramlar anlaşılmadan onun içinde oluşan ve uygulanan hukukun da anlaşılması mümkün olmaz. Devlet ve hukuk birbirini besleyen ama aynı zamanda etkileyen birer faktördür. Osmanlı Türkiyesi düşünürlerinin ifadesiyle; hukuk ve devlet ikiz kardeştir. Bu açıdan hukuk öğrencileri için devleti anlamak ve tanımak, aynı zamanda iyi bir hukukçu olabilmenin de ön koşuludur. Diğer yandan farklı alanlarda yükseköğrenim görseler de, devlette görev alacaklar ile kamusal aktivitelerde ve siyasette rol almayı amaçlayan herkes açısından devlet olgusunu çok çeşitli boyutlarıyla bütüncül bir şekilde anlamak ve kavramak mesleki başarıları için özellikle gereklidir.
Cemil Meriç'in ifadesiyle: Bilmek demek, karşılaştırmak, mukayese edebilmek demek. Dolayısıyla hem Batı medeniyeti, hem kadim medeniyetimiz bünyesinde geliştirilmiş devlet teorilerini ve bunların teorisyenlerini tanımadıkça mukayese de mümkün olamaya¬cağından sağlıklı bir devlet bilgisine de sahip olunamaz.
Eserde, modern devletin hukuki yapısı yanında, çağlara göre, özgün ve öncü Batılı ve Müslüman devlet ve siyaset düşünürlerinin teorileri üzerinden devletin karşılaştırmalı tarihsel ve teorik gelişimi incelenmektedir. Böylece okuyucunun Batı ve doğu devlet düşüncesinin ayrıştığı ve ortaklaştığı yönler ile karşılıklı etkileşimlerini gözlemleme imkânı bulabilmesi amaçlanmıştır. Okuyucunun fark edeceği gibi devlet adamları mekânı fethederken düşünürler ve bilgeler zamanı fethetmektedirler.
(Tanıtım Bülteninden)