Parafiskalite ve Parafiskal Yükümlülükler Doç. Dr. Haluk Egeli  - Kitap

Parafiskalite ve Parafiskal Yükümlülükler

4. Baskı, 
Ekim 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x23
Sayfa:
174
Barkod:
9789756146408
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Sosyal güvenlik olgusu, günümüzde pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de son derece önem taşıyan bir konu durumundadır. Sosyal güvenliğe duyulan ihtiyacın büyüklüğü nedeniyle, bu konuda ek finansman kaynaklarına gereksinim duyulmakta ve sosyal güvenlik sistemleri içinde yeni arayışlar ve reform niteliğinde çalışmalar yapılmaya çalışılmaktadır.
Nitekim ülkemizde sosyal güvenliğin kapsamını genişletmek yönünden 2000'li yılların başlarından itibaren sosyal güvenlik sisteminin yeniden yapılandırılması çalışmaları çerçevesinde reform niteliğinde yeni düzenlemelere gidilmiştir. Ülkemizdeki mevcut parafiskal kurumlar içinde özellikle sosyal parafiskal kurumların idari ve mali durumundan kaynaklanan sorunların bir kısmı, yapılan düzenlemeler ile giderilmeye çalışılmasına rağmen, bir kısmı ise hala çözüm beklemektedir. Ancak, sosyal güvenlik sisteminden beklenen etkinliğe tümüyle ulaşabilmek açısından bundan sonraki süreçte çıkarılan kanunların mevzuat yönünden eksikliklerinin tamamlanması ve sosyal güvenlik sistemine yönelik reform çalışmalarına devam edilmesi gerekli görülmektedir.
Kamu maliyesi alanında son yıllarda oldukça güncel bir konu haline gelen parafiskalite ve parafiskal gelirler ülkelerin sosyal güvenlik sistemleri içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Sosyal güvenlik sistemlerinin gelişimine paralel olarak söz konusu gelirler ve bu gelirleri tahsil eden kurum ve yükümlülüklerde de değişiklikler söz konusu olabilmektedir. Son yıllarda sosyal güvenlik alanında görülen genel eğilimlerden biri sistemlerin yeniden yapılandırılması kapsamındaki reform süreçleridir. Bu konuda gerek AB ülkeleri gerekse OECD ülkeleri söz konusu reform sürecine başlamış olup, süreç halen devam etmektedir. Benzer durum ülkemiz sosyal güvenlik sistemi açısından da geçerlidir. Nitekim ülkemizde 2000li yılların başlarından itibaren bu konuya ilişkin önemli yasal düzenlemelere yer verilmiştir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Parafiskalite Kavramı ve Parafiskal Gelirlerin Gelişimi
.
Sosyal Güvenlik Sistemlerinin Gelişimi ve Çeşitli Ülke Uygulamaları
.
Sosyal Güvenlik Sisteminin Yeniden Yapılandırılması ve Türkiye'de Parafiskal Kurumlar