Genel Seçimlere İlişkin Mevzuat ve Karar Özetleri (Son Değişikliklerle) Muhammed Hardalaç  - Kitap

Genel Seçimlere İlişkin Mevzuat ve Karar Özetleri

(Son Değişikliklerle)

1. Baskı, 
Şubat 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
378
Barkod:
9789754649192
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
285,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Anayasa hukuku ve siyasal bilim terimi olarak seçim; bir kamu görevini yürütecek kişi veya kurulun, ilgili seçmenlerce, çok sayıda aday arasında yapılacak tercihlerle belirlenmesi anlamına gelmektedir. Bu sebeple Türkiye Cumhuriyeti Devleti yasama organı, demokrasinin en temel şartı olan seçimleri 1982 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile düzenlemiş ve konuları uyarınca 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, 2839 Sayılı Milletvekili Seçim Kanunu, 2972 Sayılı Mahalli İdareler ve Mahalli Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun ve 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu olmak üzere çeşitli kanunlarla ayrıntılandırmıştır.
Bununla birlikte Anayasamızın 79. Maddesinde, seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama görevi Yüksek Seçim Kuruluna verilmiştir. Bundan dolayı çalışmamızda mevzuat ile birlikte uygulamadaki önemi dolayısıyla ilgili maddelere göre Yüksek Seçim Kurulu kararlarına da yer verilmiştir.
Bu kanunlar isimlerinden de anlaşılabileceği gibi içerik olarak birbirlerinden farklı olsalar da her birinin amacı, demokratik ve adaletli hukuk düzeninin bir gereği ve halkın yönetime katılmasının bir yolu olan seçimlerin eşit, adaletli, yargı yönetim ve denetim altında yapılmasını sağlamaktır. Ülkemizde seçim mevzuatı sıklıkla değişikliğe uğramış olsa da, seçim konusu, gerçekleştirildikleri ülkelerin kaderlerini belirlemede hayati öneme sahip olduklarından, ciddiyet içerisinde bir yaklaşım gerektiren ve hak kayıplarının önlenmesi açısından sadece hukukçular tarafından değil hukukçu olmayan vatandaşlar tarafından da bilgi sahibi olmayı zorunlu kılan konulardandır.
Tüm bu sebeplerle bu kitabımızda, yaklaşan 2015 Milletvekili Genel Seçimlerini de göz önünde bulundurarak, milletvekili genel seçimleri ile ilişkili tüm kanunların literatürünü ve bu kanun hükümlerine ilişkin yargı kararları özetlerini bir araya toplamak suretiyle güncel bir çalışma gerçekleştirilmiştir. (Önsöz'den)