Türk Medeni Hukukunda İyiniyetin Korunması Dr. Halil Akkanat  - Kitap
Türk Medeni Hukukunda

İyiniyetin Korunması

1. Baskı, 
Haziran 2010
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x23
Sayfa:
219
Barkod:
9789753683296
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Fiyatı:
350,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
İyiniyet kavramına sadece Medeni Kanun'da değil, diğer bir çok düzenlemede de yer verildiği, iyiniyetli olmaya bir takım hukuk, sonuçlar bağlandığı görülmektedir. Ancak Medeni Kanun, butun düzenlemeler arasında iyiniyet kavramına en geniş şekilde yer veren bir yasal düzenleme özelliği taşımaktadır. Hatta öyle ki, diğer bazı ülke kanunlarının aksine sınırlı bir "genel hükümler kısmına sahip bulunan İsviçre ve Türk Medeni Kanunları, iyiniyet kavramını genel hükümler kısmmda özel olarak düzenleme lüzumu hissetmiştir.
İyiniyet kavramına Medeni Kanun'un genel hükümler kısmmda yer verilmiş olmasından hareketle, iyiniyetin her türlü ilişkide rol oynadığı ve uygulama alanı bulacağını düşünmek ise doğru olmayacaktır. İyiniyeti genel bir hüküm olarak düzenleyen MK m. 3 hükmünde de ifade edildiği üzere iyiniyet, "kanunun hukuh bir sonuç bağladığı durumlarda" bir rol ve öneme sahip olabilir Nitekim kanun koyucu, Medeni Kanun, Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve hatta İcra ve İflas Kanunlarında "iyiniyete hukuki bir sonuç bağlanan durumlar" x özel olarak düzenlemiş ve bu suretle iyiniyet kavramının hukuki ilişkiler bakımından ne tur bir rol oynayabileceğini de ortaya koymuştur.
Söz konusu hükümler birlikte değerlendirildiğinde, iyiniyete koruma getirilen durumların hiç de az olmadığı; neredeyse butun hukuk disiplinleri içerisinde iyiniyete şu veya bu şekilde koruma getiren çeşitli hükümlerin mevcut olduğu sonucuna ulaşılacaktır. Hatta öyle ki, iyiniyete koruma getirilen durumlar müstakil birer alışmanın konusunu teşkil edebilecek derecede önemli ve geniştir....(Sunuş'tan)
Kitapla İlgili Kategoriler