Aşiretler ve İktidar Ortadoğu'da Etnisite ve Milliyetçilik Faleh A. Jabar, Hosham Dawod  - Kitap

Aşiretler ve İktidar

Ortadoğu'da Etnisite ve Milliyetçilik

Faleh A. Jabar, (Derleyen)Hosham Dawod (Derleyen)

1. Baskı, 
Mart 2013
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
314
Barkod:
9786053992714
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Ortadoğu’da egemen olan aşiret örgütlenmeleri üzerine yapılmış birçok antropolojik ve sosyolojik araştırmanın, özellikle klasik olarak kabul edilen kimi eserlerin ortak olarak vardığı sonuç; aşiret yapılanmasında parçalanmanın devam edegeldiği ve bireyselleşen vatandaşların ulusal toplumların biçimlenmesini sağladığı şeklindeydi. Oysa 1990’lı yıllardan 2000’li yıllara uzanan dönemde – belki daha da öncesi- Ortadoğu ülkelerinde güçlenen ve yeni biçimler alan bir aşiret faktörü canlılığını korumakta ve toplumların siyasal hayatını biçimlendirmektedir.
Bunun kanıtlarını son olarak hala “süren” Arap Baharı’n da görüyoruz. Bu ülkelerde iktidarı elinde tutan güçler, ‘gözünü modernleşmeye dikmiş’ krallar, emirler, yöneticiler, askerler vb. her zaman aktif olan aşiretin değerler sistemini yeniden kurup, aşiret örgütlenmelerini kendi yönetim biçimlerine göre kullanarak değiştirmeye başladı. Göçebelikten yerleşik yaşama geçen ve daha sonra da şehirleşmeye zorlanan bu aşiretler çevre ve maddi koşulları farklı biçimde kullanırken, kendi grup dayanışmalarını, hayali ya da gerçek olan soy ideolojilerini, ailesel ve dinsel inanışlarını alışık olmadıkları bu yeni ortamda da sürdürdü. Bu ise göçebeyken yaşadıklarının çok dışında farklı toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel ilişkiler ağını yaratırken, beraberinde birçok soruyu da araştırmacıların gündemine soktu.
İşte Londra Üniversitesi ve Birbeck College öğretim üyesi Faleh A. Jabar ile Fransız Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi’nde (CNRS) araştırmacı olan Hosham Dawod’un derledikleri bu eserde, bugün Ortadoğu ve Kuzey Afrika bağlamında aşiretin tam olarak ne olduğu, nasıl bir geçmiş ve kökten gelerek bugün ulaştığı modern ilişkilerin iktidara yansımaları inceleniyor.
(Tanıtım Bülteninden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Arap ve Müslüman Geleneği: Akrabalık, Aşiret ve İbn Haldun
.
Totalitercilik ve Kabilecilik: Baas Yönetimi ve Kabileler
.
Kürt Aşiretleri ve Devletler: Aşiretçilik, Etnik Köken ve Milliyetçilik
.
Emirler ve Aşiretler: Mağrip, Arabistan ve İran
.
Aşiretler, Sömürgecilik ve Milliyetçilik