Siyaset–i Şer'iyye İbnü'l Hazım Ferid'in Mukayeseli Hukuk Anlayışı Doç. Dr. Mehmet Aykanat, Dr. Melikşah Aydın  - Kitap

Siyaset–i Şer'iyye

İbnü'l Hazım Ferid'in Mukayeseli Hukuk Anlayışı

1. Baskı, 
Mart 2022
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
310
Barkod:
9786258092592
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
311,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Hukuk ilmini insanlar arasındaki uyuşmazlıkları çözmek için bir mizan kılan Allah'a hamd ile adaletle hüküm vermeyi nafile ibadetlerden üstün tutan Hz. Muhammed'e salât ve selamdan sonra;
İbnü'l-Hâzım Ferîd, miladi 1908-1910 yılları arasında Beyanu'l-Hak Mecmuası'nda "Siyaset-i Şer'iyye" başlıklı bir dizi makale kaleme almıştır. Batı hukukuyla İslam hukukunu karşılaştırarak "bizde ilm-i hukuka ne derece himmet olunduğunu ağyar nazarında dahi ispat etmek" amacıyla yayımlanan bu yazıların da "Siyaset-i Şer'iyye ve Mukayese-i Kavanin" ismiyle kitaplaşmasını arzu etmiş, ancak buna imkan bulamamıştır. Ramazan Engin tarafından bu makaleler üzerine bir bitirme tezi yapılmıştır, ancak bazı makaleler eksik ve okuma hataları ile malül bir haldeydi.
İbnü'l-Hâzım'ın bu metnini yeniden neşrederek değerlendirmek istedik ve bilhassa ilgi ve ihtisas alanlarımızı gözeterek bir araya geldik. Yasin ve Bahaddin metni yeni harflere aktardı ve notlandırdı; Mehmet, Melikşah ve Samed yazıları günümüz hukukçularının anlaması amacıyla sadeleştirdi; ve yine Bahaddin müellifin ve eserin tanıtılmasını üstlendi; Yasin ve Melikşah Osmanlı Ceza Kanunu‘na yapılan eleştirileri yazdılar; Mehmet sigorta ve deniz ticaretiyle ilgili bahisleri değerlendirdi; Samed de aile hukuku değinilerini tespit etti.
Karşılaştırmalı hukuk alanında önemli bir örnek olarak gördüğümüz bu eserin değerlendirme ve eleştirilere açılmasına vesile olmaktan dolayı duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek isteriz.