Acente ve Tek Satıcılık Sözleşmelerinden Kaynaklanan Portföy Tazminatı Selenay Kurt, Melih Akkurt  - Kitap

Acente ve Tek Satıcılık Sözleşmelerinden Kaynaklanan Portföy Tazminatı

1. Baskı, 
Eylül 2020
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
121
Barkod:
9786257802307
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
189,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Çalışma da; Türk Hukuku temel alınarak 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu kapsamında, gerek doktrin görüşlerinden gerekse yargı kararlarından yararlanarak "Portföy Tazminatı"na egemen olan ilkeler incelenmiş.
Çalışmanın birinci bölümünde "Acente Açısından Portföy Tazminatı" konusu incelenmiş. Portföy Tazminatı; acentenin sözleşmenin sona ermesiyle uğrayacağı kayıp ile işletmenin müşteri çevresinden sağlayacağı kazancın dengelenmesi, acentenin sözleşmenin sona ermesi sebebiyle uğramış olduğu maddi kaybın giderilmesi amacıyla işletmenin acenteye ödeyeceği tazminat olarak tanımlanır.
Çalışmanın ikinci bölümünde ‘‘Tek Satıcılık Sözleşmesinin Sona Ermesi Sebebiyle Portföy Tazminatı'' konusu incelenmiştir. Tek satıcının emeği ile oluşturduğu müşteri çevresinden, acente- bayilik sözleşmesi benzeri bir sözleşmenin sona erdirilmesi halinde, ana firmanın bayi veya acentenin sağladığı müşteri çevresi sebebiyle elde ettiği kazancın bir miktarını bayi veya acenteye ödemesidir. Tek satıcının sağlayıcıdan talep edebileceği bu tazminat "portföy tazminatı" olarak adlandırılmaktadır. Tek satıcının hangi şartlarda portföy tazminatı talep edebileceği 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu md.122'de düzenlenmektedir. Kanunda düzenlenmiş bu koşulların yanı sıra, tek satıcılık sözleşmesinin, tek satıcı tarafından haklı sebeple veya sağlayıcı tarafından haksız olarak sona erdirilmiş olması gerekmektedir.
(Önsözden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Acente Açısından Portföy Tazminatı
.
Tek Satıcılık Sözleşmesinin Sona Ermesinden Kaynaklanan Portföy Tazminatı
.
Tek Satıcılık ve Acente Arasındaki Benzerlikler ve Farklar
.
Denkleştirme Olarak mı Anılmalı, Tazminat Olarak mı?
.
Portföy Tazminatı Konusunda Seçilmiş Yargı Kararları
Kitapla İlgili Kategoriler