Referandumdan Önce Referandumdan Sonra Prof. Dr. Kemal Gözler  - Kitap

Referandumdan Önce Referandumdan Sonra

1. Baskı, 
Mayıs 2017
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
13x19
Sayfa:
243
Barkod:
9786053274827
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Bu kitapta, 16 Nisan 2017 referandumu ve bu referandumda oylanan anayasa değişikliği hakkında altı makale bulunmaktadır. Bu makalelerden ilki referandumdan 18 gün önce 30 Mart 2017 tarihinde, sonuncusu ise referandumdan 10 gün sonra 26 Nisan 2017 tarihinde anayasa.gen.tr'de yayınlanmıştır.
Makalelerde gerek referanduma sunulan anayasa değişikliğinin kendisi, gerekse bu değişikliğin referanduma sunulma süreci, YSK'nın referandum hakkında verdiği kararlar incelenmekte ve eleştirilmektedir.
Son makalede ise referandum sonrası süreçte, Türkiye'de demokrasinin içine düştüğü tehlikeden nasıl kurtulabileceği tartışılmaktadır. Bu makalede Türkiye'de iyi yetişmiş bir kitlenin mevcut olduğu, ama bu kitlenin siyasetten bilinçli bir şekilde uzak durduğu, elini taşın altına koymaktan çekindiği, ama bir gün bu kitlenin kendinden beklenen cesareti gösterirse her şeyin değişebileceği görüşü savunulmaktadır. Diğer bir ifadeyle Türkiye'de adeta bir "uyuyan dev" vardır; bu dev siyasete aktif olarak katılma cesaretini göstereceği gün Türk demokrasisi kolaylıkla kurtulacaktır.
Bu kitap, "Elveda Anayasa: 16 Nisan 2017'de Oylayacağımız Anayasa Değişikliği Hakkında Eleştiriler" başlıklı kitabın "tamamlayıcı parçası" niteliğinde olan bir kitaptır. Söz konusu Anayasa Değişikliği hakkında 21 Aralık 2016–5 Mart 2017 tarihleri arasında yazılan makaleler, "Elveda Anayasa" başlıklı kitap da; 30 Mart 2017–26 Nisan 2017 tarihleri arasında yazılan makaleler ise bu kitapta toplanmıştır.
(Önsözden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
"Fesih" ve "Seçimlerin Yenilenmesi" Farklı Kavramlar mı? "Cumhurbaşkanının Meclisi Fesih Yetkisi Yoktur" İddiası Üzerine Bir İnceleme
.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın "Fesih" ve "Seçimlerin Yenilenmesi"nin Farklı Şeyler Olduğu Yolundaki Açıklaması Hakkında Bir İnceleme
.
Referandumdan Önce Son Gözlemler
.
Mühürsüz Oy Pusulası Tartışması: YSK'nın 16 Nisan 2017 Tarih ve 560 sayılı Kararı Hakkında Bir İnceleme
.
YSK Kararlarının Kesinliği Üzerine: YSK'nın Referandumla İlgili Kararlarına Karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine, Anayasa Mahkemesine veya Danıştay'a Başvurulabilir mi?
.
Demokrasi Nasıl Korunabilir? Uyuyan Devi Uyandırmak