Devlet John A. Hall, G. John Ikenberry  - Kitap
1. Baskı, 
Aralık 2005
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
14x20
Sayfa:
162
Barkod:
9789756176344
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Sosyal Bilimlerde Kavramlar dizimizin bu kitabında, son yıllarda siyaset kuramcıları arasında yeniden tartışma konusu olan 'devlet' ele alınıyor. Bu kitabın amacı devletin tarihsel kökenlerine ilişkin sistematik bir inceleme sunarak, Batılı kapitalist ülkelerde devlet gücünü konu alan çeşitli kuramları özetlemek ve en önemlisi devletin diğer iktidar kaynaklarıyla olan ilişki biçimlerini belirlemektir.
Bu eserin yazarları John A. Hall ve G. John Ikenberry, devlet iktidarına ilişkin üç kurama işaret ediyor; devleti rekabet halindeki çıkar grupları arasında bir hakem olarak gören liberal kuram, devleti hakim sınıfın çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini belirten Marxist görüş ve devletin işlevini ülke sınırlarını korumak ve genişletmek olarak tanımlayan gerçekçi görüş. Yazarlar özellikle devletler ve kapitalizm arasındaki ilişkiyle, bu ilişkinin siyasal rejimleri ve uluslararası sistemin istikrarını nasıl etkilediğini inceliyor.
Bu çalışmanın temel özelliği, tarihsel analiz, karşılaştırmalı sosyoloji ve siyaset kuramını birleştirmiş olmasına dayandığı için öne çıkıyor. Disiplinlerarası yapısı kitaba, devlete ilişkin siyaset kuramına doğru bir giriş niteliği kazandırırken, devletin mevcut durumu ve gelecekte alacağı biçimler derinlikli bir analizle irdeleniyor.