6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu Madde 71 Çerçevesinde Tehlike Sorumluluğu Yrd. Doç. Dr. Mesut Serdar Çekin  - Kitap
6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu Madde 71 Çerçevesinde

Tehlike Sorumluluğu

1. Baskı, 
Ocak 2016
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
17x25
Sayfa:
356
Barkod:
9786051523316
Kapak Türü:
Ciltli
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Tehlike sorumluluğunun özel düzenlemelerle sınırlı tutulmayıp genel bir hükümde düzenlenmesi, kanun koyucu açısından cesur bir adım olmakla birlikte, aynı zamanda uygulamacıya ağır bir külfet yüklemektedir. Gerçekten de ilgili düzenlemenin genel hüküm niteliği dikkate alındığında uygulama alanının genişletilmesi ve dolayısıyla mesuliyetin uçsuz bucaksız hale gelmesi ihtimali mevcuttur.
Bu çalışmanın temel gayesi de, BK md. 71 hükmünün dogmatik temellerinden hareketle uygulama şartlarını belirlemektir. Bunu yaparken özellikle tehlike sorumluluğu alanında neredeyse bir asırdan fazla süredir savunulan görüşler özü itibariyle sunulmuş ve BK md. 71 açısından değerlendirilmiştir. Bu görüşlerden hareketle ve özellikle ilgili düzenlemenin genel hüküm niteliğinden dolayı metodolojik kıstaslar da dikkate alınarak söz konusu düzenlemenin uygulama şartları belirlenmeye çalışılmıştır. Bunu yaparken mukayeseli hukuktan da faydalanılmıştır. Nitekim soyut düzenlemenin somutlaştırılması açısından mukayeseli hukukta öngörülen özel düzenlemeler uygulamacı açısından ışık tutucu niteliktedir.
Çalışma esnasında önem verilen bir diğer husus, tehlike sorumluluğunun mesuliyet hukukunun mevcut sistematiğine uygun şekilde yorumlanmasıdır. Gerçekten de BK md. 71'de öngörülen düzenlemenin, sorumluluk hukukunda yer verilen diğer hükümlerden bağımsız şekilde yorumlanması söz konusu olamaz. Özellikle tehlike sorumluluğu ve hukuka aykırılık, tehlike sorumluluğu ve denkleştirme, tehlike sorumluluğu ve nedensellik hususları ve bunların arasındaki ilişki, teorik açıdan etraflıca incelenmiş ve Borçlar Kanunu'nun benimsediği sistematiğe uygun şekilde belirlenmeye çalışılmıştır.
( Önsözden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Tehlike Sorumluluğuna Dair Genel Hususlar
.
6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunundan Önceki Dönemde Tehlike Sorumluluğu, Özel Düzenlemeler ve Mukayeseli Hukuk
.
Tehlike Sorumluluğunun Genel Hüküm Şeklinde Düzenlenmesi
.
BK md. 71 Genel Hükmünün Uygulanma Şartları
.
Genel Hüküm Çerçevesinde Öngörülen Müeyyide
Kitapla İlgili Kategoriler