Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Özel Hukuk Doktora Tezleri Dizisi No: 2 Anonim Ortaklık Payının Rehin ve Hapis Haklarına Konu Olması Dr. Abdüssamet Yılmaz  - Kitap
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Özel Hukuk Doktora Tezleri Dizisi No: 2

Anonim Ortaklık Payının Rehin ve Hapis Haklarına Konu Olması

1. Baskı, 
Ocak 2020
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
356
Barkod:
9786257953078
Kapak Türü:
Ciltli
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Anonim ortaklık sermayesinin paylara bölünmüş olması payın tek başına hukuki işlemlere konu olmasını mümkün kılmakta, bu durum payın ekonomik hayatta birçok farklı şekilde ve amaç için kullanılmasına da olanak sağlamaktadır.
Bu çalışmada, uygulamada bir alacağın teminat altına alınması amacıyla sıklıkla başvurulan rehin ve hapis haklarının anonim ortaklık payı üzerinde tesis edilmesi incelenmiş. Anonim ortaklık payları, rehnedilmelerindeki ve paraya çevrilmelerindeki kolaylıklar sebebiyle sıklıkla rehin hakkına konu edilmektedirler. Hapis hakkı ise doktrinde kanuni rehin hakkı olarak ifade edilmekte ve kanuni şartların gerçekleşmesiyle kendiliğinden doğmaktadır. Her iki hak da sahibine, hakka konu eşyayı paraya çevirme yetkisi vermesi itibariyle önemli teminat türleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Rehin ve hapis hakları esasında eşya hukukuna ilişkin kurumlar olmakla birlikte, bir anonim ortaklık payının bu haklara konu olmaları durumunda, eşya hukukuna ilişkin prensiplerin şirketler hukuku prensipleri ile harmanlanarak, uygulamada karşılaşılabilecek sorunlara doğru çözüm önerilerinin getirilmesi gerekmektedir.
(Tanıtım Bülteninden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Anonim Ortaklık Payının Rehin Hakkına Konu Olması
.
Rehin Hakkının Anonim Ortaklık Pay Sahibine Sağladığı Haklar Bakımından Kapsamı
.
Anonim Ortaklık Pay Rehninin Paraya Çevrilmesi
.
Anonim Ortaklık Payının Hapis Hakkına Konu Olması