Türkiye'de Bölgeler Bazında Vergilerin Kaldıraç Etkisi Arş. Gör. Pınar Bengi Kaya  - Kitap

Türkiye'de Bölgeler Bazında Vergilerin Kaldıraç Etkisi

1. Baskı, 
Ekim 2022
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
161
Barkod:
9786258235340
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
110,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
2004-2019 dönemini temel alan bu çalışmanın amacı Türkiye'de Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, dolaysız vergiler, dolaylı vergiler ve toplam vergi gelirleri kapsamında vergi bazında yapılan iradi düzenlemelerin ilgili vergi hasılatına olan etkisini 2012/3305 Sayılı Karar ile oluşturulan altı teşvik bölgesi bazında tespit etmektir.
Bu çalışmada bahsedilen amaçları yerine getirebilmek için 2004-2019 dönemi verileri kullanılarak panel veri analizi yapılmıştır.
Çalışmanın sınırlılıkları dikkate alındığında ilk sınırlılık, çalışma kapsamına sadece Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisinin ve genel değerlendirme yapabilmek için genel bütçe vergi gelirlerinin dikkate alınmasıdır. Sadece bu vergilerin çalışma kapsamına alınmasının sebebi, toplam vergi gelirleri içerisindeki payının diğer vergilere nazaran yüksek olmasıdır.
Çalışma kapsamındaki diğer sınırlılık Türk vergi sisteminde günümüze kadar yapılan düzenlemelerin tümüne yer verilmemiş sadece çalışmanın kapsadığı yıllar olan 2004-2019 dönemi için ilgili vergi hasılatlarını daha çok etkileme potansiyeli olduğu düşünülen iradi düzenlemelerin dikkate alınmasıdır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Vergi Sisteminde Etkinlik ve Vergilerin Kaldıraç Etkisi
.
Türkiye'de Vergi Türleri İtibarıyla Kaldıraç Etkisinin ve Vergilemenin Amaçları
.
Türkiye'de Vergilerin Kaldıraç Etkisinin Analizi