Çağdaş Tipografinin Temelleri Görsel İletişim ve Grafik Tasarımda Prof. Dr. Namık Kemal Sarıkavak  - Kitap

Çağdaş Tipografinin Temelleri

Görsel İletişim ve Grafik Tasarımda

3. Baskı, 
Ocak 2014
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
24x26
Sayfa:
241
Barkod:
9789750226205
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Son birkaç on yıldır görüntüleme ve baskı teknolojileri alanındaki hızlı gelişmeler ve köklü değişimler görsel iletişim ve grafik tasarım alanına da yansımış, tipografinin geleneksel, klasik ve modern ilkelerini sarsmıştır. Postmodern tipografi sayısal teknolojilerin yarattığı bu ortamda filizlenmiş, uzak ve yakın geçmişin tüm görsel değerlerinin yanında kendine bir varlık alanı yaratmıştır.
"Görsel iletişim ve Grafik Tasarımda Çağdaş Tipografinin Temelleri" başlıklı elinizdeki bu kitap, sadece geleneksel, klasik ve modern dönemin değil, aynı zamanda postmodern çağın olgularına da ışık tutmaktadır. Kitabın adındaki "Çağdaş" sözcüğü sadece 20.Yüzyılı değil, böylelikle günümüzü de imlemektedir.
Kitap, yazarın uzun yıllar Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Bölümü'nde verdiği Temel Sanat Eğitimi, Temel Grafik Eğitimi, Desen, Yazı, Tipografi, Bilgisayar Destekli Tasarım, İllüstrasyon, Animasyon, Staj, Ambalaj Grafiği, Grafik Atölye ve IV. Sınıf Mezuniyet Projesi ders notlarından, ders anlatımı esnasında öğrencilerden gelen sorulardan ve akademisyenliğinin yanı sıra uzun yıllar boyunca sürdürdüğü profesyonel tecrübelerinin sağladığı birikimle yazılmıştır.
Yazar, kitabı lisans seviyesinde genellikle iki dönem boyunca okutulan "Tipografi" derslerinin içeriğine uygun olarak hazırlamıştır. Ayrıca kitabın ilk iki baskısının ardından gerek akademisyenlerden ve öğrencilerden, gerekse kitabı kullanan okurlardan gelen istek ve öneriler dikkate alınarak, kitabın kullanıcı dostu olması sağlanmıştır.
Kitaptaki neredeyse tüm başlıklar ve alt başlıklar için uygulanmış bilgisayar örneği ile konuları daha hızlı ve kolay bir şekilde öğrenebilir, harf, yazı karakteri seçimi, boşluk düzenlemeleri, dizgi düzenlemeleri, sayılar, web sitelerinde rasyonel tipografi ölçütleri ve işlevsel grafik tasarım ilkeleri ile benzeri birçok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak bu kitabın bir "nasıl kullanılır" (how to use) ya da bir "kullanıcı kılavuzu" (user manual) kitabı olmadığı, aslında doğru ve güzel tipografinin temellerini ve onun uygulanmasında dikkat edilecek ipuçlarını sunduğu unutulmamalıdır.
Kitap her ne kadar lisans seviyesindeki öğrencilere yönelik olarak hazırlanmışsa da, konu hakkında kendini geliştirmek isteyen kişilere de hitap etmektedir. Seçkin Yayıncılık adına, umarız okurumuz bu yeni baskıdan memnun kalır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Tipografiyi Doğru Kavramak
.
Harfin Geometrisi
.
Harfin Yapısal Özellikleri
.
Harfin Temel Ölçüleri
.
Yazı Karakteri Seçimi
.
Harf Dizgisi Ölçüleri
.
Boşluk Düzenlemeleri
.
Dizgi Düzenlemeleri
.
Tipografik Tasarımın Tamamlayıcıları
.
Bazı Tipografik Uygulama Alanları Üzerine