Isı Değiştiricileri Osman F. Genceli  - Kitap

Isı Değiştiricileri

1. Baskı, 
Ocak 2022
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
424
Barkod:
9789755112183
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
750,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Isı değiştiricileri endüstrinin en önemli ısı tekniği cihazları olup; bunlar buharlaştırıcı, yoğuşturucu, ısıtıcı, soğutucu vb. değişik adlar altında kimya, petrokimya endüstrilerinin, termik santrallarının, soğutma, ısıtma ve iklimlendirme tesislerinin hemen her kademesinde değişik tip ve kapasitelerde görülebilir.
Makine ve kimya mühendisliği eğitimi açısından bakıldığında, ısı değiştiricileri bu mühendislik kollarının temel konuları olan malzeme, dulcavemet, termodinamik ve ısı geçişi bilim dallarının hepsini birden aynı anda içeren bu bilim dallarına ait çok iyi bir uygulama alanıdır.
Bu kadar önemli bir cihaz ve yabancı literatürde bu konuda sayısız kitap ve makale bulunmasına rağmen, maalesef Türkçe teknik literatürde 1980'li yıllarda yazılan Pro£ Dr. Alpin K. Dağsöz ve Prof. Dr. Kemal Onat'ın yayınları dışında önemli bir kaynak bulunmamaktadır. Diğer sarıftan, ısı değiştiricileri konusunda çok değerli çalışmaları ve düzenlemiş oldıığu toplantıları olan Prof. Dr. Sadık Kakaç'ın 1996 yılında LT.Ü. Makine Fakültesi'nde vermiş olduğu "Heat Exchanger Design Course, Fundamentals and Applications" adlı seminerde son yıllardaki çalışmalar bir özet halinde sunulmuştur. Prof. Dr. Sadık Kakaç'ın bu semineri ve ısı değiştiricileri korıusundaki diğer yayınları, bu kitabın özellikle ısı geçişi bölümleri için önemli bir kaynak oluşturmuştur.
Sunulan bu kitap esas olarak makine mühendisliği eğitimi yapan ögrenciler için okutulan "Isı Değiştiricileri" dersi müfredatına uygun olarak hazırlanmıştır. Kitapta, genel bilgileri içeren 1. Bölüm'de, ısı değiştiricilerin kullanım yerlerinden örnekler ve sınıflandırılması verilmiştir.
2. bölümde ısı değiştiricilerin konstrüksiyonlerı pratikta karşılaşılan örnekler geniş olarak incelenmiştir.
Kitapta ısı değiştiriciler içindeki akış düzenlemelerin göz önüne alındığı 3. Bölümden sonra 4. Bölümde ısı geçişi hesapları 5. Bölümde ise basınç kayıpları hesaplarının yapılabilmesi için gerekli temel bilgiler sunulmuştur. Isı değiştiricilerinde malzeme seçimi ve mukavemet hesapları 6. Bölümde verilmiştir.
Bütün bu konular ile ilgili problemler ayrı olarak 7. Bölümde sunulmuştur. Bu bölümde ısı değiştiricilerindeki temel ısı geçişi basınç kaybı ve mukavemet hesaplarının yanı sıra ısı değiştiricilerin projelendirilmesine dönük örnekler de sunulmuştur.
İyi bir ısı değiştirici tasarımı ve projelendirilmesi yapabilmek için gerekli olan temel ve yardımcı bilgiler ile standartlarda öngörülen değerler ise kitabın Ekler kısmında konulara göre uygun olarak sıralanmıştır.
Her ne kadar makine mühendisliği eğitimi yapan öğrencilere dönük olarak bir ders aracı şeklinde hazırlanmış ise de konusu gereği bu kirtabın kimya mühendisliği eğitimi yapan öğrencilerin ve bu konuda çalışan mühendislerin de ihtiyacını karşılayacak yararlı bir kaynak olması beklenmektedir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Genel Giriş
.
Isı Değiştiricilerin Konstrüksiyonları
.
Isı Değiştiricilerinde Akış Düzenlemeleri
.
Isı Değiştiricilerin Isıl Hesapları
.
Isı Değiştiricilerinde Basınç Düşünümü
.
Isı Değiştiricilerinde Malzeme Seçimi Ve Mukavemet Hesapları