Soru ve Cevaplarla Belediye Mevzuatı Altın Rehberi Süleyman Elban, Hafize Zülüflü  - Kitap

Soru ve Cevaplarla Belediye Mevzuatı Altın Rehberi

1. Baskı, 
Ekim 2014
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
17x25
Sayfa:
1176
Barkod:
9786056415623
Kapak Türü:
Ciltli
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Belediyeler, mahalli ve ortak kamu hizmetlerini yürütmek üzere kurulmuş olan, organları seçimle iş başına gelen, idari ve mali özerkliği bulunan kamu kuruluşlarıdır.
Ülkemizde belediye idarelerinin kuruluşu Osmanlı İmparatorluğu zamanına dayanmaktadır. İlk örnek İstanbul'da denenmiştir. O zamandan günümüze kadar yaşanan gelişmeler sonucunda, belediyeler çağdaş yaşamın gerektirdiği donanımlar çerçevesinde şehre hizmet götüren halka en yakın kamu kurumları olarak faaliyetlerine devam etmektedir.
Belediyelerin görev, sorumluluk ve yetkileri başta kendi kuruluş kanunları ol¬mak üzere çok çeşitli mevzuatla düzenlenmiştir. Belediyelerde 2005 yılına kadar 1930 yılında yürürlüğe giren 1580 sayılı Belediye Kanunu uygulanmıştır. Gerek ülkemizde, gerek dünyada gelişen ve değişen şartlara paralel olarak hazırlanan (5272) 5393 sayılı Belediye Kanunu ise 2005 yılında yürürlüğe girmiş olup, halen belediyelerin temel kanunu niteliğindedir. Ayrıca, ülkemizde içerisinde ilçe belediyeleri bulunan ve sınırları il mülki sınırları olarak belirlenmiş olan 30 adet büyükşehir belediyesi bulunmakta olup, bunlar hakkında 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu uygulanmaktadır. Yine, büyükşehir belediyesi statüsünde olsun veya il, ilçe ve belde belediyesi statüsünde olsun belediyelere imar, çevre, sağlık vb. konularda görev, yetki ve sorumluluk veren başka kanunlar da bulunmaktadır.
Bu kitapta, belediyelerle ilgili mevzuatı açıklamak yerine, soru başlıkları altında cevaplar vererek daha pratik olarak uygulanması yöntemini seçtik. Soruları cevaplarken, teknik ve uzmanlık bilgi ve becerisi gerektiren hususlarda ilgili olarak, Sayıştay, ilgili Bakanlıklar veya diğer kurumların resmi yazılarına yer vermek suretiyle ilgilileri aydınlatma yoluna da gittik. Kitabın basımında ve yayımında emeği geçenlere teşekkür eder, bütün belediyelerimize faydalı olmasını temenni ederiz. (Sunuştan)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Belediyelerin Görev, Yetki, İmtiyazları
.
Belediye Organları, Organların Özlük Haklan
.
Toplu Taşıma İhaleleri, Borçlanma
.
İş Makinesi Tescil İşlemleri
.
Ticari Taşıt Belgesi Verilmesi
.
Belediye Cezalan
.
İmarla İlgili Konular
.
İşyeri Ruhsat İşleri
.
6360 Sayılı Kanunla İlgili Konular
.
Belediyeleri İlgilendiren Diğer Konular