Adil Yargılanma Hakkı Dr. Hüseyin Turan  - Kitap

Adil Yargılanma Hakkı

1. Baskı, 
Mart 2016
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
408
Barkod:
9786051468440
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Bu çalışma ile Sözleşmede öngörülen diğer insan haklarının korunması, demokratik bir devlet açısından vazgeçilmez bir hak olan ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesince anlam ve içeriği doldurulan adil yargılanma haklarının genel yargılama ile ilgili temel ilkelerinin neler olduğu, bu hakkın standartları, demokratik bir toplumdaki önem ve değeri; bununla birlikte bu alanda ülkemiz hakkında yapılan başvurular ve verilen mahkeme kararlarının incelenmesi, bu kararların iç hukukumuza etkisi, bu çerçevede ülkemiz yargı sisteminin adil yargılanma hakkı açısından incelenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Sözleşme'nin 6'ncı maddesinin 2'nci ve 3'üncü fıkralarında düzenlenmiş olan "sanık hakları" bu incelemenin dışında kalmaktadır. Ancak, 6'ncı maddede açıkça zikredilmeyen fakat maddenin yorumundan kaynaklanan bir takım haklarla birlikte doğrudan bağlantı içinde olan 6/3'ün bazı maddeleri de incelemiştir.
İncelemede, 1998 yılında Komisyon-Divan ayrımı kalkıp yerine tek bir mahkeme (İHAM) kurulduğu için Divan yerine sadece Mahkeme kavramı tercih edilmiştir. Kararlar incelenirken İnsan Hakları Avrupa Mahkemesinin bazı kararlarına atıf yapılmakla yetinilmiş, konunun daha iyi anlaşılması bakımından bazı kararları ise ayrıntılı olarak incelenmiştir. Türkiye hakkında verilen karalardan ise ilke kararlan da diyebileceğimiz Mahkeme içtihatları tüm ayrıntısıyla verilmeye çalışılmıştır. İç hukuk-Sözleşme hukuku ayrımı eskiden olduğu gibi önemini kaybetmiş ise de konuların daha iyi anlaşılması bakımından onuyla ilgili usul kuralları ve yerine göre de Yüksek yargı organlarının kararlarından Örnekler verilerek uygulama da yansıtılmaya çalışılmıştır. Bu şekilde kıyas yapma imkânına da kolaylık sağlanmıştır. Çalışmada, Anayasa Mahkemesi tarafından bireysel başvuruda verilmiş benzer kararlara da yer verilmiştir. Çalışma, beş bölümden oluşmaktadır.
(Girişten)
Kitabın Konu Başlıkları
.
İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ve Avrupa Konseyi
.
Yargılama Hizmeti ve Adil Yargılanma Hakkı
.
Kanunla Kurulmuş Bağımsız Ve Tarafsız Bir Mahkeme Tarafından Yargılanma Hakkı
.
Makul Sürede Yargılanma Hakkı ve Aleni Yargı
.
Hakkaniyete Uygun Yargılanma Hakkı ve Mahkeme Kararlarında Gerekçe