Yapay Zekanın Ceza Sorumluluğu ve Kişilik Tartışmaları Berat Çamlıca  - Kitap

Yapay Zekanın Ceza Sorumluluğu ve Kişilik Tartışmaları

1. Baskı, 
Nisan 2022
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
93
Barkod:
9786050511864
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
200,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Bu çalışmamızda öncelikle robot ve yapay zeka kavramları ele alınacak olup genel bilgilere yer verilecektir. Bu genel bilgiler doğrultusunda tarihsel süreçler ve kavramların teknik açıklamalarına basitçe yer verilmek suretiyle yapay zeka nitelendirilmiş ve sınıflandırılmış ayrıca yapay zekayı oluşturan esas unsurlardan bahsedilmiştir. Her ne kadar literatürde yapay zeka ve robot kavramlarından ziyade karşılaştırmalı hukukta artifıcial agent (yapay ajan) kavramı ile nitelendirme olsa da çalışmanın konusunun ceza sorumluluğu ve kişilik tartışması üzerine odaklanmasından dolayı sorumluluğun asıl taşıyıcı unsurunun robotun maddi bütünselliği olmayıp yapay zekasından kaynakladığı düşüncesiyle çalışma boyunca kavram olarak yapay zeka kullanılmıştır. Böylelikle çalışmada ceza sorumluluğun sebebi olacak yapay ze-kaya ilişkin perspektif sunulmaya çalışılmıştır.
Bu bölümün ardından yapay zekanın ve robotiğin geleceğine ilişkin önerilerde bulunan, çözüm üreten ve hukuksal metinler oluşturmaya çalışan ulusal ve uluslararası metinlere değinilmiştir. Böylelikle bir konsensüs üzerinde oluşturulan bu metinlerde toplumsal yaşamın devamı, kişilerin hak ve özgürlükleri ile veri mahremiyetlerine ilişkin önerilere özellikle yer verilmiştir.
Daha sonra çalışmanın asıl ana amacına değinilecek olup, yapay zekanın hukuken sorumlu olup olamayacağı üzerine literatürde yapılan tartışmalar geniş bir perspektifle incelenecektir. Ayrıca sorumluluğun muhatabı olarak da kişilik tartışmaları ele alınıp, kişilik önerileri gösterilmiştir. Yapılan tartışmalar ışığında önerilerin kendi içerisinde güçlü ve zayıf yönlerini göstermek amacıyla küresel anlamda diğer mahkemelerin tartıştığı bazı olaylar örneklem olarak sunularak sorumluluk ve kişilik hususlarındaki tartışma derinleştirilmiştir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Temel Kavramlar ve Genel Bilgiler
.
Ceza Hukukunda Yapay Zeka Değerlendirmesi