Tartışılan Laiklik Samim Akgönül  - Kitap

Tartışılan Laiklik

1. Baskı, 
Nisan 2011
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
350
Barkod:
9786053991892
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
130,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Laikliği anayasal bir ilke yapmış ve bu ilkeyi rejimlerinin temel direklerinden biri haline getirmiş olan Türkiye ve Fransa başta olmak üzere, laiklik kavramı Batı dünyasında derin tartışmalara neden oluyor.
Fransa’da bugün Müslümanlık karşısında duyulan kaygılar laiklik tartışmasını kamusal alana da taşırken, İslâmi kökenli bir partinin uzunca bir süredir iktidarı elinde tuttuğu Türkiye’de de laikliğin tanımına ve sınırlarına dair ciddi tartışmalar var.
Türkiye’de Fransa laikliğinin ne olduğu konusu etraflıca bilinmeden bu kavram sık sık kullanılmakta, hatta hâlâ model olarak gösterilmekte, aynı hata Fransa’da da yapılmaktadır. Bu kitap Fransa’ya Türkiye laikliğini tanıttıktan sonra Türkiye’de de Fransa laikliğini tanıtma görevini üstlenmektedir.
Samim Akgönül tarafından hazırlanan Tartışılan Laiklik, Fransız Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS) Siyaset, Din, Kurumlar, Toplumlar: Avrupa’daki Değişimler Araştırma Merkezi’nin girişimi ve Alsace Genel Meclisi ve Robert Schuman Üniversitesi’nin desteğiyle 14–15 Mart 2005 tarihlerinde Strasbourg Robert Schuman Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir konferansta sunulan bildirilerin bir bölümünü içermektedir.
Fransızca yayınından kısa bir süre sonra Türkçeye kazandırılan bu çalışma, Fransa’daki laiklik anlayışıyla karşılaştırmalar yaparak, Türkiye’deki laiklik tartışmalarına da ışık tutacaktır.