Kamu Zararı Açıklaması Necip Turguter  - Kitap

Kamu Zararı Açıklaması

1. Baskı, 
Ekim 2012
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
294
Barkod:
9789759419868
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Kamu zararı 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 71'inci maddesinde hükme bağlanmak suretiyle, tanım olarak mali mevzuatımızda yerini almış bulunmaktadır. Tanım olarak mali mevzuatımızda yerini almış olmasına rağmen; bu tanımdan hareketle, farklı mercilerce kamu zararı farklı farklı şekilde yorumlanmış, neyin kamu zararı neyin fazla veya yersiz ödeme olduğu konusu açıklık kazanmamış, daha açık bir ifadeyle mali mevzuat açısından kamu zararı konusunda ortak bir görüş ortaya konulmamıştır.
Öte yandan kamu zararına sadece mali mevzuat açısından bakıldığında bu bakış açısının kamu zararını bir bütün olarak kavramadığı, ancak belli bir kısmını ifade ettiği görülmektedir. Örneğin soluduğumuz havanın kirletilmesi, ülke florasının yok edilmesi kamunun bir zaranmıdır, kamu zararı ise bu hususun başta sivil toplum örgütleri olmak üzere akademisyenlerce tartışılıp adının konulması, kamu zararı kavramının buna göre geniş anlamda tanımlanması gerekir. Bu çalışmamızda bu husus akademisyenlere bırakılmış, daha ziyade dar anlamda yani mali mevzuat açısından kamu zararı ele alınmıştır.
Kamu zararının ortaya konulması için öncelikle Devlet malı, kamu malı, kamu kaynağı üzerinde durulmuştur. Durulmasının nedeni adına ne denilirse denilsin ortada Devlet malı, kamu malı ya da kamu kaynağı bulunmalı ki bunlara verilecek bir zarar sonucu kamu zararı ortaya çıksın. Bu bakımdan öncelikle Devlet malı, kamu malı, kamu kaynağı üzerinde durulmuş bu konuda ayrıntılı açıklamalarda bulunulmuştur.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Devlet Malı, Kamu Malı, Kamu Kaynağı Açıklaması
.
Kamu Zararı Açıklaması
.
5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa Göre Kamu Zararı Açıklaması
.
6085 Sayılı Sayıştay Kanununa Göre Kamu Zararı Açıklaması
.
Kamu Zararlarının Tahsil Usulü ve İlgili Mevzuat
.
Devlete ve Kişilere Memurlarca Verilen Zararların Nevi ve Miktarlarının Tespiti, Takibi, Amirlerin Sorumlulukları, Yapılacak Diğer İşlemler Hakkında Yönetmelik Açıklaması
.
Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Açıklaması