Anadoluda Yerleşme Sistemi ve Tarihleri Toplu Eserler – 18 İlhan Tekeli  - Kitap

Anadoluda Yerleşme Sistemi ve Tarihleri

Toplu Eserler – 18

1. Baskı, 
Ocak 2011
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
15x21
Sayfa:
497
Barkod:
9789753332637
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Toplu Eserlerin bu kitabı Tekeli'nin Anadolu'da Yerleşme Sistemi ve Yerleşme Tarihleri konusunda yazdığı yazıları bir araya getiriyor. Kitap iki bölümden oluşuyor birinci bölümde yerleşme sistemleri yazıları ikinci bölümde ise kent tarihi yazıları yer alıyor.
Son yıllarda Türkiye'de çok sayıda kent tarihi yazılması elbette sevindirici. Kenderimizin tarihleri hakkındaki farkındalığımız artıyor. Ancak bu çalışmaların çoğunda kentler tek başına ele almıyor bir yerleşme sisteminin parçasını oluşturduğu hesaba katılmıyor. Tekeli'nin bu kitabının ilk bölümünde yer alan yedi yazısı bu bakımdan bir farklılık taşıyor Anadolu'nun yerleşme tarihine bir yerleşme sistemleri tarihi olarak bakıyor ve bu bakışın kazandırdığı yeni açıklama olanaklarını sergilemeye çalışıyor.
Kitabın ikinci bölümünde yer alan dokuz yazı ise tek tek kentlerin tarihleri üzerinde duruyor a Ancak bu yazdarın her birinde bu kentler Türkiye'nin yerleşme sistemine bir şekilde ilişkilendirilmiş bulunuyor. Tabii kent tarihleri yazarmın formasyonuna göre çok değişik yaklaşımlarda olabilmektedir. Bu bakımdan Tekeli'nin kent tarihi yazılarını da bir kent plancısının tarih yazdarı olarak okumak gerekir.