Avrupa Birliği Sağlık Çalışanları ve Türkiye Serbest Dolaşım ve Potansiyel Doç. Dr. Türkan Yıldırm  - Kitap

Avrupa Birliği Sağlık Çalışanları ve Türkiye

Serbest Dolaşım ve Potansiyel

1. Baskı, 
Şubat 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
314
Barkod:
9786058458307
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Bu çalışma ile Türkiye sağlık çalışanlarının AB'de serbest dolaşım konusundaki görüşlerini, potansiyel göçün nedenleri ile birlikte ortaya koymak ve Türkiye'den AB ülkelerine olası sağlık çalışanı göç akışını analiz etmek amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşabilmek için çalışmada Ankara ve Muş illerinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde çalışan 1054 hekim ve hemşireye anket uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara'da 10 hastaneden basit tesadüfi örnekleme ile seçilen 432 hekim ve 420 hemşire, Muş ilinde ise il merkezindeki iki hastanede görev yapan toplam 284 hekim ve hemşire oluşturmuştur ve Muş ilindeki anket geri dönüş oranı %71,2'dir.
Araştırma anketi "Türkiye'nin mevcut koşullar altında (sosyal, ekonomik, kültürel, çalışma koşulları, eğitim olanakları, gelir durumu vb.) bugün itibariyle Avrupa Birliğine tam üye olduğunu ve kişilerin serbest dolaşımının önünde hiçbir engel bulunmadığını varsayınız" senaryosu üzerine kurgulanmıştır. Araştırma sonucunda araştırma grubu içinde yer alan hekimlerin %66,2'sinin, hemşirelerin de %65,2'sinin Türkiye'nin AB'ye üye olmasıyla birlikte çalışmak amacıyla bir başka AB ülkesine göç edebilecekleri belirlenmiştir. Araştırma grubunun göç etmek istemesinde motive edici en temel faktör "daha iyi çalışma koşulları isteği" olarak belirlenmiştir.
Hekimlerin göç düşüncesinin iş pozisyonuna, mesleki hizmet süresine, ekonomik refah düzeyine, çalıştıkları kurumdaki hizmet sürelerine, yaşına ve iş doyum düzeylerine (içsel, dışsal ve genel) göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır… (Önsöz’den)