SGK – TEB Eczane Protokolü Fazıl Kara  - Kitap

SGK – TEB Eczane Protokolü

1. Baskı, 
Mayıs 2014
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
186
Barkod:
9786051464008
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
150,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ilaçlarını temin etmekle mükellef olduğu sigortalıların bu ihtiyacını karşılamak amacıyla, Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile birlikte "Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol" isimli tip protokolü hazırlamaktadır.
İstekli eczaneler, bu protokol esas alınmak suretiyle SGK ile sözleşme imzalamakta, sözleşme kapsamında sigortalıların reçetelerini karşılayarak, ilaç bedelini SGK'ya fatura etmektedir. Söz konusu işlemler, bu protokol çerçevesinde yürütülmekte, eczanelerin protokole aykırı fiillerine karşı cezai şart (para cezası), sözleşme feshi, yazılı uyarı, reçete iadesi gibi ne tür müeyyideler uygulanacağı hususu, yine protokol metninde açıklanmaktadır.
Ancak bilindiği üzere, hukuki metinler ile fiili durumların tam olarak örtüşebilmesi her zaman mümkün olamamaktadır. Eczane protokolünün metni ile fiili uygulaması, bu anlamda bir takım eksiklikleri, yanlış anlama ve uygulamaları da beraberinde getirmektedir.
Biz protokolde yer alan madde metinlerine eklediğimiz, özellikle de sözleşmenin feshi ve cezai şartlara ilişkin açıklama, yorum ve yargı kararlarıyla protokolü zenginleştirmek suretiyle, maddelerin ne anlama geldiği, uygulamanın ne suretle yapılmasının hukuk ve hakkaniyet açısından daha isabetli olacağı yönünde değerlendirmelerde bulunmaktayız.
Bu çalışmamızın, uygulayıcılar olarak sözleşmeli eczacılara, devamında sözleşmeli eczaneler hakkında işlem tesis eden meslek kuruluşları ve kamu çalışanlarına, SGK ile sözleşmeli eczaneler arasında ortaya çıkan uyuşmazlıklar kapsamında avukatlara, bu tür davalara bakan yargı mensuplarına faydalı olabileceği kanaatindeyiz.