Türk Ceza Kanununda Adli Para Cezası  Yrd. Doç. Dr. Soner Hamza Çetin  - Kitap
Türk Ceza Kanununda

Adli Para Cezası

1. Baskı, 
Ekim 2012
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
277
Barkod:
9786055263959
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Suç karşılığı uygulanacak yaptırım olarak para cezası, hürriyeti bağlayıcı cezadan sonra kendisine en çok başvurulan bir cezalandırma yöntemidir. Kapitalizmin etkisinin artması ile birlikte para cezalarının daha büyük bir öneme sahip olduğunu söylemek gerekir. Çünkü eski söylem ile hırs ve tama, günümüz söylemi ile çıkar amaçlı işlenen suçların sayısı her geçen gün daha da artmaktadır. Çıkar amaçlı veya ekonomik kazanç elde etme amacının güdüldüğü suç olarak isimlendirilecek bir kısım suçlara karşı para cezası yaptırımına başvurulması kaçınılmaz bir gereklilik gibi görünmektedir.
5237 sayılı TCK bu nedenle, hapis cezasının yanı sıra para cezasını da bir yaptırım olarak düzenlemekte ve gün para cezası olarak isimlendirilen sistemi, adlî para cezası olarak Türk Ceza Hukukuna yerleştirmiş bulunmaktadır.
Adli para cezası, bir cezalandırma biçimi olmasının yanı sıra, birçok ülke hukukunda olduğu gibi, Türk Ceza Hukukunda da, hapis cezasının çevrildiği bir seçenek yaptırım olarak kendisini göstermektedir. Bu nedenle, bu çalışmada adli para cezası her iki boyutu ile yani hem doğrudan doğruya hükmolunan bir ceza (TCK m. 52) ve hem de bir seçenek yaptırım olarak (TCK m. 50/1a) ele alınmaktadır.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Yaptırım, Ceza ve Para Cezası Kavramı, Para Cezasının Tarihi, Para Cezası Lehinde ve Aleyhinde İleri Sürülen Görüşler İle Para Cezasının Hesaplanması Sistemleri ve Türleri
.
Adli Para Cezasının Düzenlenmesi, Hesaplanması ve Türleri
.
Adli Para Cezasına Hükmetmenin Sonuçları
.
Adli Para Cezasının Hapse Tahvil Edilmesi ve Seçenek Yaptırımlara Çevrilmesi Sorunu