Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu H. Ümit Kardaş, Mehmet Çıngı  - Kitap

Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu

1. Baskı, 
Haziran 2014
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
733
Barkod:
9786054847143
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Meslek yaşamımız boyunca Askeri Ceza Yargısı uygulamasına ışık tutacak çok az kaynak olduğunu saptadık. İlk aşamada Askeri Ceza Yargısının "şerhi" niteliğindeki yapıtımızı "Askeri Ceza ve Ceza Yargısı" adı altında 2001 yılında hukukçuların ve uygulayıcıların kullanımına sunduk. Geçen süreç içeri-sinde mevzuatta gerçekleştirilen büyük değişiklikleri göz önünde bulundurarak bu eserimizi "Askeri Ceza Kanunu Şerhi" adı altında güncelledik ve 2014 tarihi itibarıyla yayınladık. Bu eserimizle birlikte "Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu" isimli eserimizi de 2014 tarihi itibarıyla kullanıma sunduk. Böylece yine uygulamada büyük bir boşluğu oluşturan askeri yargılama usulü konusunda kaynak oluşturmaya çalıştık. Hizmetinize sunulan ve 2014yılında ilk baskısı yapılan bu yapıt söz konusu çalışmalarımızın tamamlayıcısı niteliğindedir.
Askeri Ceza Yargılamasında ilk basamak disiplin ceza yargısıdır. Askerliğin temelini oluşturan disiplinin sağlanması disiplin amirleri için birincil önemdedir. Disiplin amirleri "Disiplinsizlik" yapıldığında yetkileri dahilinde ya kendileri ceza vermeyi tercih edecek ya da faili disiplin kuruluna sevk edecektir. Bu takdir yetkisini kullanırken, eylemin disiplinsizlik olup olmadığını, disiplinsizlik ise disiplin kuruluna sevk etmesi gerekip gerekmediğini belirlemek durumundadır. Bunun için objektif kriterlere ihtiyaç vardır. Bu yapıt söz konusu ihtiyacı karşılamak için oluşturulmuştur.
6413 sayılı TSK. Disiplin Kanunu ile 477 sayılı Yasa ile kurulmuş bulunan disiplin mahkemelerinin sadece savaş zamanında görev yapacakları öngörülmüştür. Böylece Anayasa'nın 145.maddesinde kaynağını bulan ve bir yargı organı olan disiplin mahkemeleri barış zamanında yerlerini idari bir organ niteliğinde olan disiplin kurullarına bırakacaklardır. Disiplin kurulları idari bir organ(askeri kurul) olma nitelikleri gereği herhangi bir yargılama usul yasası hükümlerine tabi değildir. Alacağı kararlar yargısal değil idari niteliktedir.
Hürriyeti bağlayıcı ceza niteliğinde olan oda hapsi cezası sadece seferberlik ve savaş zamanında verilebilecektir. Böylece disiplin amirlerine ve disiplin kurullarına yargısal yetkiler verilmesinden kaçınılmaya çalışılmıştır. Yapıtta, madde metinlerinin altında ilk önce açıklayıcı notlara, daha sonra madde açıklamalarına ve benzerlikleri nedeniyle disiplin mahkemeleri ile ilgili Askeri Yargıtay içtihatlarına yer verilmiştir. (Sunuş’tan)