Parlamenter Sisteme Dönüş İçin Anayasa Değişikliği Prof. Dr. Hikmet Sami Türk  - Kitap

Parlamenter Sisteme Dönüş İçin Anayasa Değişikliği

1. Baskı, 
Mart 2021
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
524
Barkod:
9786050508031
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
500,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Özetle 6771 sayılı Kanun 'la yapılan Anayasa değişikliklerinden Önce kuvvetler ayrılığı çerçevesinde farklı kişi veya kurul organlarca kullanılan Devlet yetkileri, büyük ölçüde tek kişilik yürütme organı Cumhurbaşkanının elinde toplanmış; yasama organının yürütmeyi denetleme yetkisi daraltılmış ve zorlaştırılmış, yüksek yargı organlarının oluşturulmasında yürütme ve yasama yetkilendirilmiş, erkler arası denge mekanizmaları yetersiz bir sistem getirilmiştir. Bu, gerçek anlamda başkanlık ya da yarı başkanlık sistemlerinin de dışında, işlerliği olabilecek denge ve denetim mekanizmalarından yoksun, kendine özgü bir sistemdir. Türkiye, 144yıllık bir demokrasi ve hukuk devleti mücadelesinden, 1982 Anayasası 'nda 1987 'den itibaren otuz yıl boyunca bu doğrultuda yapılan değişikliklerden sonra hepsini tersine çeviren bir yön değişikliğine girmiştir. Bu değişiklikle getirilen, tarihin akışına ters düşen sistemin Türkiye için uygun olmadığı görülüyor. Tarihin akışına uygun yön düzeltmesi, yeniden parlamenter sisteme dönmekle sağlanabilir.
Bu kitap, böyle bir yön düzeltmesi için, yeniden parlamenter sisteme dönüş için en kestirme yol olarak düşünülen Anayasa değişikliğini açıklamak amacıyla yazılmış. O nedenle kitaba adını veren makale, "Parlamenter Sisteme Dönüş İçin Anayasa Değişikliği" başlığını taşımaktadır.
Bu kitap, -2012 yılındaki bir açılış konferansı ve bir basın toplantısı ile ilgili iki istisna dışında- Şubat 2019 'da çıkan "Temel Yasa Anayasa" kitabından sonra yazılan makale ve incelemeler ile yapılan açıklamalardan oluşmaktadır.
(Önsözden)
Kitabın Konu Başlıkları
.
Anayasa ve Parlamenter Sistem
.
Hukuk Kaynakları
.
Siyasi Partiler ve Siyasi Mücadeleler
.
Devlet ve Kamu Yönetimi
.
Yargı, Ceza ve İnfaz Hukuku
.
Yerel Yönetimler
.
Bankalar ve Finans Kuruluşları