Kongre ve Toplantı Yönetimi Doç. Dr. İge Pırnar Tavmergen, Yrd. Doç. Dr. Ebru Günlü  - Kitap
1. Baskı, 
Ağustos 2004
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
275
Barkod:
9789753478250
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Kitap, daha etkin yönetim anlayışını gündeme getirmektedir. İşletmeler için giderek önemi artan bu tür faaliyetlerin farklı sektörler için de gelir özelliği taşıdığı kaçınılmazdır. Bu tür organizasyonlara ev sahipliği yapan konaklama işletmeleri sundukları hizmet karşılığında yüklü gelir elde etmektedirler. Dolayısıyla toplantı yönetimi turizm sektörünün gelişmekte olan alanlarının başında gelmektedir.
Toplantı yönetimine ilişkin yeni kavramların ve toplantı yönetimine ait yeni pozisyonların ortaya çıkması, konuların güncel yönleri ile irdelenmeleri gereğini doğurmuştur. Bu kitap, gerek turizm sektörü içerisinde çalışanları gerekse de bu sektöre adım atacak öğrencileri toplantı yönetimi konusunda daha detaylı bilgi sahibi yapmayı hedeflemektedir. Toplantı yönetimi ve organizasyonu çok fazla bilgi ihtiyacı doğururken bu bilginin değişik kaynaklardan derlenip toplanması da ayrı bir birikim gerektirmektedir.
Kitabımızda yer alan sektörün geleceği, halkla ilişkiler, toplantıların planlanması, pazarlanması gibi konular hakkında bilgi verilirken fazla ve gereksiz bilgiden kaçınılmış, sade ve mümkün olduğu kadar uygulamada yarar sağlayacak konulardan bahsedilmiştir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Türkiye ve Dünyada Kongre Yönetimi
.
Toplantı Çeşitleri ve Özellikleri
.
Toplantı ve Kongre Düzenleyiciler
.
Toplantı Planlanması ve Yönetimi
.
Anlaşmalar, Toplantı Bütçelerinin Planlanması ve Kontrolü
.
Toplantı Sektöründe Pazarlama Yönetimi
.
Toplantı Amaçlı Reklam, Promosyon ve Halkla İlişkilerin Planlanması
.
Toplantı Yönetiminde İletişim
.
Örgütsel Alıcılar ve Satın Alma Kararlarını Etkileyen Faktörler
.
Yiyecek
.
İçecek ve Banket Hizmetleri
.
Toplantı Yönetiminde servis
.
Toplantı Sektörünün Geleceği ve Eğilimler
Kitabın İçindekileri
Önsöz 
5
Tablo – Şekil –Grafik Listesi 
15
Birinci BölümTÜRKİYE VE DÜNYADA KONGRE YÖNETİMİ
I. KONGRE, TOPLANTI VE FUARCILIK ENDÜSTRİSİNE GİRİŞ 
17
II. KONGRE, FUAR VE SERGİLERİN TARİHÇESİ 
18
III. GÜNÜMÜZDE KONGRE ENDÜSTRİSİ: DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE DURUM 
20
A. Türkiye’de Kongre Turizmi 
23
IV. GÜNÜMÜZDE KONGRE PAZARININ FAALİYET ALANI 
30
İkinci BölümTOPLANTI ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ
I. KONGRE VE DİĞER TOPLANTI ÇEŞİTLERİ 
33
II. KONGRE TURİZMİNİN ÖZELLİKLERİ 
33
III. KONGRELERİN SINIFLANDIRILMASI 
34
IV. TOPLANTI ÇEŞİTLERİ 
34
V. KONGRELERE İLİŞKİN İSTATİSTİKLER VE SAYISAL BİLGİLER 
44
VI. KONGRE TESİSLERİNİN OLUŞUMU 
46
Üçüncü BölümTOPLANTI VE KONGRE DÜZENLEYİCİLERİ
I. ŞİRKETLER (FİRMALAR) VE DÜZENLEDİKLERİ TOPLANTILAR 
51
A. Şirket Toplantıları Pazarı 
51
II. ŞİRKET VE DERNEK-BİRLİK TOPLANTILARI ARASINDAKİ FARKLAR 
54
III. TOPLANTI DÜZENLEME NEDENLERİ 
55
IV. TOPLANTI SÜRELERİ 
55
V. KARAR ALMA MEKANİZMASI 
55
VI. BÜTÇE OLUŞUMU 
57
VII. KATILIM ZORUNLULUĞU VE SAYISI 
57
VIII. KATILIMIN GARANTİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ VE KATILIMCI SAYISI 
58
IX. GARANTİLER 
59
X. KATILIMCININ HOMOJENLİĞİ 
59
XI. FİNANS/MASTER MUHASEBE HESABI 
60
XII. REZERVASYON SÜRESİ 
61
A. Yönetim Toplantıları 
61
B. Eğitim Toplantıları 
61
C. Bölgesel/Ulusal Satış Toplantıları 
62
D. Yeni Ürün Tanıtımları 
62
E. Teşvik (Incentive) Seyahatleri / Toplantıları 
63
F. Hissedarlar Toplantıları 
64
G. Diğer Şirket Toplantıları 
64
XIV. DERNEKLER/BİRLİKLER/KURULUŞLAR VE TOPLANTILARI 
65
A. Dernek ve Birlik Tanımı 
65
B. Derneklerin/Birliklerin Amaçları 
67
XV. DERNEK VE BİRLİK TÜRLERİ 
67
A. Ticari ve Mesleki Dernek/Birlikler 
68
B. Tıbbi ve Bilimsel Amaçlı Dernek ve Birlikler 
68
C. Dini Örgütler 
68
D. Eğitim Dernek ve Birlikleri 
69
E. Yardım Kurumları 
69
F. İşçi Sendikaları 
69
G. İş Amaçlı / Ticari Birlikler 
69
H. Amatör Dernek ve Birlikler 
70
I. Hükümet Örgütleri 
70
XVI. DERNEK VE BİRLİK TOPLANTI TÜRLERİ 
70
XVII. DERNEK VE BİRLİK ÜYELİĞİ 
71
XVIII. TİCARİ AMAÇ (KÂR AMACI) GÜTMEYEN KURULUŞLAR 
71
Dördüncü BölümTOPLANTI PLANLAMASI VE YÖNETİMİ
I. BAĞIMSIZ KONGRE PLANLAMACILARI 
76
II. YÖNETİM ŞİRKETLERİ 
76
III. DESTİNASYON YÖNETİM İŞLETMELERİ 
76
IV. TEŞVİK SEYAHATLERİ OFİSİ 
76
V. ULUSAL TURİZM BÜROLARI 
77
VI. KONGRE BÜROLARI 
77
VII. SEYAHAT ACENTALARI VE TUR OPERATÖRLERİ 
7 7
VIII. TOPLANTI PLANLAMA SÜRECİ: TOPLANTININ PLANLANMASI, BÖLGE VE YER SEÇİMİ, DENETİMİ VE TOPLANTI PLANLAMACILARININ BAKIŞ AÇILARI 
77
A. Toplantının Planlanması 
77
B. Toplantı Bölgesi ve Yeri ile İlgili Faktörler 
78
C. Olanakların Seçimi 
84
Beşinci BölümANLAŞMALAR, TOPLANTI BÜTÇELERİNİNPLANLANMASI VE KONTROLÜ
I. BİR TOPLANTI SALONU VEYA KONGRE MERKEZİ İLE ANLAŞMA 
101
II. SÖZLEŞMELERDE BULUNMASI GEREKEN MADDELER 
102
III. SÖZLEŞME BÖLÜMLERİ 
102
A. Yiyecek-İçecek Sözleşmeleri 
106
1. Fiyat 
107
2. Eklemeler 
107
3. Garantiler 
108
4. Servis Rasyoları 
108
5. Sözleşme Hususlarının Kontrolü - Zamanla Kontrol Edilecek Hususlar 
108
IV. TOPLANTI ÖNCESİ ÖN TOPLANTILAR 
109
V. TOPLANTI BÜTÇELERİ 
110
A. Ön Bütçenin Planlanması 
112
1. Ön Bütçe Araştırması 
115
2. Araştırmada Elde Edilen Maliyetlerin Ön Bütçe ile Karşılaştırılması 
117
B. Bütçenin Onaylanması 
117
C. Toplantı Bütçesinin Kontrolü 
118
D. Finansal Terimlerin Tanımları 
118
Altıncı BölümTOPLANTI SEKTÖRÜNDE PAZARLAMA YÖNETİMİ
I. PAZARLAMANIN TANIMI 
121
II. TURİZM PAZARLAMASININ TEMEL ÖZELLİKLERİ 
124
III. KONGRE YÖNETİMİNDE PAZARLAMA KARMASI 
125
IV. TOPLANTI / KONGRE PAZARLAMA PLANI 
135
A. Pazarlama Planının İlkeleri 
135
B. Pazarlama Planının Aşamaları 
137
1. Aşama - Araştırma 
137
2. Aşama - Hedef Pazarların ve Konumlandırmanın Belirlenmesi 
143
3. Aşama - Amaçların ve Hareket Planının Uygulanması 
145
4. Aşama - Kontrol, Değerlendirme ve Düzeltme 
146
C. Planlamada Tahminleme ve Bileşenleri 
147
D. Pazarlama Planı Dönüşümü 
148
E. Ana Araştırma ve Organize Etme Planları 
149
Yedinci BölümTOPLANTI AMAÇLI REKLAM, PROMOSYON VEHALKA İLİŞKİLERİN PLANLANMASI
I. REKLÂM 
151
II. PROMOSYON 
152
III. MEDYA 
154
IV. HALKLA İLİŞKİLER 
154
V. BİLGİSAYAR VE TOPLANTI YÖNETİMİ 
154
A. İhtiyaç Analizi 
155
B. Bilgisayar Yazılımı Alışverişi 
160
Sekizinci BölümTOPLANTI YÖNETİMİNDE İLETİŞİM
I. MÜŞTERİLER İLE İLETİŞİM SAĞLAMAK 
163
III. İLETİŞİM ARAÇLARI 
164
A. İletişim Araçlarının Seçimi 
164
IV. KİŞİSEL İLİŞKİLERE DAYANAN İLETİŞİM 
165
A. Kişisel İletişimin Amaçları 
165
V. TELEFON İLE İLETİŞİM 
167
A. Turizm Pazarlamasında Telefonla Satış Süreci 
168
VI. ELEKTRONİK PAZARLAMA VE BİLGİ SİSTEMLERİNİN KULLANIMI 
170
A. Internet 
171
VII. SERGİLER, FUARLAR VE TİCARİ GÖSTERİLER 
172
VIII. DOĞRUDAN POSTA REKLAMLARI 
173
A. Doğrudan Postanın Olumlu ve Olumsuz Yönleri 
174
B. Pazarlama Planı Yaklaşımı 
175
C. Dolaylı Materyaller 
176
1. Broşürler ve Dosyalar 
176
D. Medya Reklamcılığı 
177
E. Reklâmın Amaçları 
178
F. Etkili Reklâmcılık 
179
G. Reklâmcılık Acenteleri 
181
Dokuzuncu BölümÖRGÜTSEL ALICILAR VE SATIN ALMAKARARLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
I. ÇEVRESEL FAKTÖRLER 
185
II. ÖRGÜTSEL FAKTÖRLER 
185
III. KİŞİLERARASI FAKTÖRLER 
186
IV. BİREYSEL FAKTÖRLER 
18 6
V. ÖRGÜTSEL SATIN ALMA KARARLARI 
186
A. Sorunun Tanımlanması 
187
B. Genel İhtiyaç Tanımı 
187
C. Ürün veya Hizmet Belirleme 
187
D. Tedarikçi Araştırması 
188
E. Teklif 
188
F. Seçenekler Arasında Seçim 
188
G. Anlaşma 
189
H. Performans Değerlemesi 
189
VI. TOPLANTI PLANLAMACILARI İLE İLETİŞİM VE ANLAŞMA SAĞLAMAK 
190
VII. ŞİRKET HESABI VE ŞİRKET SEYAHAT YÖNETİCİSİ 
192
Onuncu BölümYİYECEK / İÇECEK VE BANKET HİZMETLERİ
I. YİYECEK-İÇECEK FİYATLARI 
195
II. BANKETLER 
200
A. Banket Hizmetleri 
201
B. Banketlerin Hazırlanması 
201
III. YİYECEK HAZIRLAMA SİSTEMLERİ 
2 02
IV. BANKET SALONLARININ REZERVE EDİLMESİ 
203
V. YİYECEK ÜRETİMİ 
204
VI. YİYECEK HİZMETLERİNİN KATEGORİLERİ 
206
A. Kahvaltılar 
206
B. Molalar 
207
C. Banket / Öğle Yemekleri 
208
D. Banket / Akşam Yemekleri 
209
E. Partiler 
209
F. Resepsiyonlar 
210
VII. İÇECEK HİZMETLERİNİN KATEGORİLERİ 
210
A. Ev Sahipli Barlar 
211
B. Nakit Ödemeli Barlar (Cash Bar) 
211
VIII. BEKLENEN İÇECEK TÜKETİMİ 
211
IX. BANKET BARIN KURULMASI 
212
X. DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR 
212
XI. LİKÖR GİDERLERİNİ AZALTMAK 
212
A. Likör Planı Seçimi 
212
XII. BAR ENVANTERİ 
214
A. Barmenlere Bilgi 
214
B. Şişe Boşaltımlarının Kontrol Edilmesi 
214
C. Tüketimin Belirlenmesi 
214
XIII. MENÜLER 
215
A. Menü Planlamasındaki Önemli Etkenler 
216
B. Menü Dizaynında Yapılan Genel Hatalar 
219
C. Menü Değerlendirilmesi 
220
XIV. SANİTASYON VE GÜVENLİK 
221
XV. YİYECEK- İÇECEK ÜRETİMİ SÜRESİNCE KONTROL 
226
Onbirinci BölümTOPLANTI YÖNETİMİNDE SERVİS
I. SERVİS KAVRAMI 
227
II. SERVİSİN ÖNEMİ 
227
III. BAŞARILI SERVİS İÇİN İPUÇLARI 
228
IV. SERVİS PERSONELİNDE ARANILAN NİTELİKLER 
229
V. RESTORAN SERVİSİNDE ÇALIŞANLARIN BİLMELERİ GEREKEN KURALLAR 
231
VI. SERVİSTE SANİTASYON VE HİJYEN 
232
VII. KÖTÜ SERVİSİN NEDENLERİ 
233
VIII. SERVİS TÜRLERİNİN SEÇİMİNDE ROL OYNAYAN ETMENLER 
233
IX. SERVİS YÖNTEMLERİ 
23 3
A. Masa Servisi 
234
1. Fransız Usulü Servis 
234
2. İngiliz Usulü Servis 
235
3. Amerikan Usulü Servis 
236
4. Rus Usulü Servis 
236
B. Kişisel (Self) Servis 
238
1. Büfe Servisi 
238
2. Toplantılarda Satış Makinalarının Kullanımı 
239
X. PROTOKOL SERVİSİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR 
239
XI. RESTORAN VE BARDA SERVİS SIRASINDA UYULMASI GEREKEN İLKELER 
239
XII. İŞLETMENİN AÇILIŞ SAATİNDEN ÖNCE SERVİSLE İLGİLİ YAPILMASI GEREKENLER 
240
XIII. İŞLETMENİN AÇILIŞ SAATİNDEN SONRA SERVİSLE İLGİLİ YAPILAN FAALİYETLER 
241
Onikinci BölümTOPLANTI SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ VE EĞİLİMLER
I. TOPLANTI ENDÜSTRİSİNDE GELİŞMELER 
247
II. KÜRESELLEŞME 
249
III. İKİNCİ KUŞAK ŞEHİRLER (SECOND-TIER) 
250
IV. KONGRE MERKEZLERİNİN GELİŞMESİ 
250
V. PROFESYONEL TOPLANTI PLANLAMACILARI 
250
VI. TEKNOLOJİ KULLANIMINDA ARTIŞ 
252
VII. ORTAKLIK PAZARLAMASI 
253
EK 1BAŞARILI BİR TOPLANTI İÇİNPLANLAMACININ KONTROL LİSTESİ
PLANLAMA LİSTESİ 
255
I. Öncelikli Sorular 
255
II. Toplantı Planlama 
255
A. Yönetim 
255
B. Yiyecek-İçecek 
257
C. Alan İhtiyacı 
257
D. Program 
259
E. Taşıma 
260
III. Program Planlama 
261
İçerik materyali 
261
Kullanılacak Sunum Tipleri 
261
Sunum Yöntemleri 
26 2
Program Hizmetleri 
262
Kullanılacak Ekipman 
263
Program Tamamlayıcı Faaliyetler 
264
Referanslar (Kaynaklar) 
265