Markanın Korunmasının Kapsamı ve Tazminat Talebi Doç. Dr. Sevilay Uzunallı  - Kitap

Markanın Korunmasının Kapsamı ve Tazminat Talebi

1. Baskı, 
Mart 2012
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
17x25
Sayfa:
601
Barkod:
9786055336899
Kapak Türü:
Ciltli
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Bu kitap doktrin ve yargı kararları dikkate alınarak yazılan monografik bir çalışmadır. Ancak uygulamacılar için Yargıtay kararlarının önemi dikkate alınarak geniş bir karar taraması yapılmış, bu kararlar tasnif edilerek kitapta işlenen konular bu yargı kararları örgüsü içinde sunulmuştur. Böylece çalışmanın hem bilimsel bir eser olarak, hem de konuya ilişkin yargı kararlarına ulaşılmasını sağlayan bir başvuru kaynağı olması amaçlanmıştır. Konunun incelenmesinde çok sayıda Alman, İsviçre ve Avrupa Birliği hukuku eseri ve yargı kararlarından da yararlanılmıştır.
Marka hakkının etkin korunmasında tazminat talebinin önemi büyüktür. Bu talebin marka hakkı tecavüze uğrayanın zararını gidermesi yanında caydırıcı işlevi de önemlidir. Ancak marka hakkının gayri maddi niteliği hem korunmasını, hem de sınırlarının belirlenmesini güçleştirmektedir. Konunun bu güçlüğü nedeniyle çalışmada önce marka hakkının korunmasının kapsamı incelenmiştir. Ancak ayrı bir çalışmanın konusunu oluşturacağından, garanti markası ile ortak marka üzerinde durulmamıştır.
İkinci bölümde marka hakkına tecavüz teşkil eden eylemler, marka hakkına tecavüz nedeniyle talep edilebilecek tazminatın türleri ve belirlenmesi, özellikle zararın hesaplanması üzerinde durulmuştur.
Üçüncü bölümde marka hakkına tecavüz nedeniyle tazminat davasının usul hukukuna ilişkin özellikleri, hükmün ilanı ve zamanaşımı incelenmiştir. Çalışmada Avrupa Birliği, Alman hukuku karşılaştırmalı olarak ele alınmış, çok sayıda Adalet Divanı, Alman ve İsviçre Federal Mahkemesi kararı incelenmiş, önemli gördüklerimiz metinde anlatılmış ve değerlendirilmiştir. Kuşkusuz Türk hukuku için Yargıtay kararları çok önemlidir. İncelenen konulardaki Yargıtay kararları taranmış ve bu kararlara metinde yer verilmiştir. Ancak kararların metnini verirken, uygulayıcı için de başvuru kaynağı olması yanında, değerlendirilen karar metinlerinin incelenmesinin sağlanması amaçlanmıştır. Henüz yürürlüğe girmemiş olmakla birlikte, kanunlaşmış olan 6102 sayılı TTK ve 6098 sayılı BK esas alınmış olup, okurlara güncel ve kapsamlı bir kaynak sunulmuştur.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Tescilli Markanın Korunması
.
Marka Hakkına Tecavüz Eylemleri ve Tazminatın Belirlenmesi
.
Marka Hakkına Tecavüz Nedeniyle Tazminat Davasının Usul Hukukuna İlişkin Özellikleri ile Hükmün İlanı ve Zamanaşımı