Trabzon'da Mülteci ve Sığınmacı Kadınlar Bir Göç Deneyimi ve Kültürlerarası İletişim Mine Gözübüyük Tamer  - Kitap

Trabzon'da Mülteci ve Sığınmacı Kadınlar

Bir Göç Deneyimi ve Kültürlerarası İletişim

1. Baskı, 
Temmuz 2019
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
214
Barkod:
9786057877161
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
150,00
Temin süresi 2-3 gündür.
Kitabın Açıklaması
Göçün uzun vadeli sonuçları, göçmenlerin geldikleri ülkeye ekledikleri maliyet, ülke ekonomisine sağladıkları katkı, o ülkede doğan çocukların ve yetişmekte olan gençlerin eğitimi, onlara beceri kazandırılması, yerleştirildikleri il ve ilçelerde yerli halkla bir arada yaşamaya dair karşılaştıkları zorluklar veya kolaylıklar ve uyum sorunları konusunda politika üretimine girdi sağlayacak kapsamlı araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Bu bilinçle ve kadınların, savaş ve göç hareketlerinin olumsuz sonuçlarından en çok etkilenen gruplardan biri olması nedeniyle, Trabzon özelinde "Kadın Eliyle Gönül Gözüyle Uluslararası Dostluk Köprüsü" başlıklı bir proje hayata geçirilmiş. Proje ile Trabzon'da yaşayan mülteci ve sığınmacı kadınları tanımak, göç deneyimlerini derlemek, uzun vadeli uyum probleminin çözümüne yönelik, kadınlar arasında karşılıklı iletişim, etkileşim, işbirliği ve dayanışmayı teşvik eden, karşılıklı öğrenmeyi salık veren ve uzun vadede kalıcı ve sağlam dostluk köprüleri inşa etmek hedeflenmiş.
Araştırma kapsamında, 260 mülteci ve sığınmacı kadınla (101'i Afganistan, 82'si Suriye, 39'u İran ve 38'i Irak uyruklu) görüşülmüş. Bu görüşmeler neticesinde öncelikle Trabzon'da yaşayan mülteci ve sığınmacı kadınların genel görünümleri (sosyo-demografik profil) ortaya konulmuş; kadınların göç hikayeleri derlenmiş; Trabzon'da birey ve toplum etkileşimlerinin ne yönde bir seyir izlediği irdelenmiş. Ayrıca, mülteci ve sığınmacı kadınların kendi ülkelerine ait el sanat becerileri /el sanatları belirlenmiş. Elde edilen veriler ışığında, Trabzon'da yaşayan mülteci ve sığınmacı kadınların ev sahibi toplumla iletişimlerini ve etkileşimlerini arttırmak suretiyle, uzun vadeli sosyal uyum sorunlarının azaltılmasına ve çözümüne yönelik farklı etkinliklerin hayata geçirilmesi önerilmiş.
(Tanıtım Bülteninden)