Hastane İşletmelerinde Maliyet ve Yönetim Muhasebesi Kavram – Teori – Uygulama Prof. Dr. Seyhan Çil Koçyiğit  - Kitap
Hastane İşletmelerinde

Maliyet ve Yönetim Muhasebesi

Kavram – Teori – Uygulama

2. Baskı, 
Ocak 2022
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
288
Barkod:
9789750274442
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
225,00
Stoktan hemen gönderilir.
Kitabın Açıklaması
Güncellenmiş 2. Baskısını yapan kitapta, gelen istekler üzerine hastane işletmelerinde yönetim muhasebesine ilişkin bilgilerde yer verilmiştir.
Kitap, üniversitelerde "Sağlık Yönetimi" Bölümlerinde lisans ve lisansüstü düzeyde okutulan "Sağlık İşletmelerinde Maliyet ve Yönetim Muhasebesi" dersine uygun olarak öğrencilerin anlayacağı şekilde bol örneklerle hazırlanmıştır. Konular bir bütün içinde ele alınmış, örnekler, konular arasında bağlantı kurulabilmesi için birbirinin devamı niteliğinde olacak şekilde geliştirilmiştir.
Eserde; hastane işletmelerindeki giderler ayrıntılı olarak ele alınarak, giderlerin gider yerleri itibariyle izlenmesi ve sunulan hizmet ve hasta maliyetlerinin maliyet muhasebesi çerçevesinde hesaplanması ve muhasebeleştirilmesi üzerinde durulmuştur.
Kitapta, konu ile ilgilenen akademisyen, yönetici ve muhasebe meslek mensuplarının faydalanabileceği kapsamda bilgilere de yer verilmiştir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Giderlerin Sınıflandırılması
.
İlk Madde ve Malzeme Giderleri
.
Personel Giderleri
.
Gider Yerleri
.
Gider Dağıtımı
.
Maliyet Hesaplama Sistemi
.
Safha – Sipariş Maliyet Yöntemi
.
Maliyet Hesaplarının İşleyişi
.
Gider–Hacim İlişkilerinin Belirlenmesi
.
Maliyet–Hacim–Kar Analizleri
Kitabın İçindekileri
Önsöz 
7
Tablolar Listesi 
15
Giriş 
17
Birinci Bölüm
HASTANE VE MALİYET MUHASEBESİ İLE İLGİLİ
TEMEL KAVRAMLAR
1.1. Hastanenin Tanımı 
21
1.2. Hastanelerin Sınıflandırılması 
22
1.3. Hastanelerde Verilen Hizmetlerin Sınıflandırılması 
23
1.5. Maliyet Muhasebesinin Tanımı ve Amaçları 
26
1.6. Hastanelerde Maliyet Muhasebesinin Önemi 
27
1.7. Hastanelerde Maliyetlere Etki Eden Faktörler 
28
1.7.1. Kapasite Kullanımı 
28
1.7.2. Hastane Büyüklüğü 
29
1.7.3. Teknoloji 
29
1.7.4. Hizmetin Kalitesi 
29
1.8. Maliyet Muhasebesi İle İlgili Temel Kavramlar 
30
1.8.1. Maliyet Kavramı 
30
1.8.2. Gider Kavramı 
31
1.8.3. Zarar Kavramı 
32
1.8.4. Harcama Kavramı 
33
İkinci Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE GİDERLERİN SINIFLANDIRILMASI
2.1. Giderlerin Çeşitlerine Göre Sınıflandırılması 
35
2.2. Giderlerin Fonksiyonlarına Göre Sınıflandırılması 
36
2.3. Giderlerin Ürünlere (Sunulan Hizmetlere) Yüklenmesine Göre Sınıflandırılması 
39
2.4. Giderlerin Faaliyet Hacmiyle Olan İlişkisine Göre Sınıflandırılması ve Toplam ve Birim Maliyet Fonksiyonları 
40
2.4.1. Sabit Giderler 
41
2.4.2. Değişken Giderler 
44
2.4.3. Yarı–Sabit Giderler 
46
2.4.4. Yarı–Değişken Giderler 
48
2.4.5. Toplam ve Birim Maliyet Fonksiyonları 
49
2.5. Giderlerin Fiili Olup Olmamasına Göre Sınıflandırılması 
50
2.6. Giderlerin Gider Yerlerine Göre Sınıflandırılması 
51
Üçüncü Bölüm
HASTANELERDE HİZMET ÜRETİM MALİYETİ UNSURLARI VE
SATIŞLARIN MALİYETİ TABLOSU
3.1. Hastanelerde Hizmet Üretim Maliyeti Unsurları 
53
3.2. Üretilen Hizmet Maliyetinin Hesaplanması 
54
3.3. Satışların Maliyeti Tablosunun Düzenlenmesi 
55
Dördüncü Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE İLK MADDE VE
MALZEME GİDERLERİ
4.1. İlk Madde ve Malzeme Giderlerini Oluşturan Unsurlar 
59
4.2. İlk Madde ve Malzeme Hareketleri 
60
4.3. Hastanelerde Malzeme Yönetimi 
62
4.4. İlk Madde ve Malzemelerin Alışta Değerlemesi 
63
4.5. İlk Madde ve Malzeme Giderlerinin Mamul ve Hizmetle İlişkilendirilmesi Açısından Sınıflandırılması 
66
4.6. Stok Kayıt (İzleme) Yöntemleri 
67
4.7. Maliyet Bedelini Esas Alan Stok Değerleme Yöntemleri 
68
4.7.1. Sürekli Envanter Yöntemi Uygulamasında Stok Değerleme Yöntemleri 
69
4.7.1.1. Gerçek Parti Maliyeti (Özel Maliyet, Has Maliyet) Yöntemi 
69
4.7.1.2. Hareketli Ağırlıklı (Tartılı) Ortalama Maliyet Yöntemi 
71
4.7.1.3. İlk Giren İlk Çıkar (FIFO) Yöntemi 
71
4.7.1.4. Son Giren İlk Çıkar (LIFO) Yöntemi 
72
4.7.2. Aralıklı Envanter Yöntemi Uygulamasında Stok Değerleme Yöntemleri 
74
4.7.2.1. Gerçek Parti Maliyeti (Özel Maliyet, Has Maliyet) Yöntemi 
75
4.7.2.2. Ağırlıklı Ortalama Maliyet Yöntemi 
76
4.7.2.3. İlk Giren İlk Çıkar (FIFO) Yöntemi 
77
4.7.2.4. Son Giren İlk Çıkar (LIFO) Yöntemi 
79
Beşinci Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE PERSONEL GİDERLERİ
5.1. Hastanelerde Çalışan Personelin Sınıflandırılması 
81
5.2. Personel Giderlerini Oluşturan Unsurlar 
82
5.3. Personel Giderlerinin Direkt ve Endirekt Gider Olarak Ayrımı 
84
5.4. Esas Ücretin Zaman Esasına Göre Belirlenmesi 
85
5.5. Diğer Personel Ücret ve Giderleri Unsurlarının Belirlenmesi 
85
Altıncı Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE DİĞER GİDERLER
6.1. Dışarıdan Sağlanan Fayda ve Hizmetler 
95
6.2. Çeşitli Giderler 
97
6.3. Vergi, Resim ve Harçlar 
99
6.4. Amortisman ve Tükenme Payları 
100
6.4.1. Kavramsal Açıklama 
100
6.4.2. Amortisman Ayırma Yöntemleri 
102
6.4.2.1. Normal Amortisman Yöntemi (Eşit Tutarlı Amortisman) 
103
6.4.2.2. Azalan Bakiyeler Yöntemi 
104
6.5. Finansman Giderleri 
106
Yedinci Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE GİDER YERLERİ
(MALİYET MERKEZLERİ)
7.1. Hastanelerde Gider Yerlerinin (Maliyet Merkezlerinin) Belirlenmesi 
109
7.2. Hastanelerde Gider Yerleri (Maliyet Merkezleri) Bölümlemesi 
110
7.3. Gider Dağıtım Tablosunun Oluşturulması 
117
Sekizinci Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE GİDER DAĞITIMI
8.1. Birinci Dağıtım 
119
8.2. İkinci Dağıtım 
133
8.2.1. İkinci Dağıtımda Kullanılacak Dağıtım Anahtarları 
133
8.2.2. İkinci Dağıtımda Kullanılacak Gider Dağıtım Yöntemleri 
134
8.2.2.1. Basit Dağıtım Yöntemi 
135
8.2.2.2. Kademeli Dağıtım Yöntemi 
140
8.3. Üçüncü Dağıtım 
147
8.3.1. Kliniklerde Birim Maliyetlerin Hesaplanması 
147
8.3.2. Polikliniklerde Birim Maliyetlerin Hesaplanması 
147
8.3.3. Özel Hizmet Merkezlerinde Birim Maliyetlerin Hesaplanması 
150
Dokuzuncu Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE MALİYET HESAPLAMA YÖNTEMLERİ VE MALİYET HESAPLAMA SİSTEMİNİN OLUŞTURULMASI
9.1. Maliyetlerin Kapsamına Göre Maliyet Yöntemleri 
174
9.1.1. Tam Maliyet Yöntemi 
174
9.1.2. Değişken Maliyet Yöntemi 
174
9.1.3. Normal Maliyet Yöntemi 
174
9.1.4. Direkt Maliyet Yöntemi (Asal Maliyet) 
175
9.2. Maliyetlerin Saptanma Zamanına Göre Maliyet Yöntemleri 
178
9.2.1. Fiili Maliyet Yöntemi 
178
9.2.2. Standart Maliyet Yöntemi 
179
9.2.3. Tahmini Maliyet Yöntemi 
182
9.3. Maliyetlerin Saptanma Şekline Göre Maliyet Yöntemleri 
182
9.4. Giderlerin Dağıtımında Esas Alınan Baza Göre Maliyet Yöntemleri 
183
9.4.1. Hacim Tabanlı Dağıtım Yöntemi 
183
9.4.2. Faaliyet Tabanlı Dağıtım Yöntemi 
184
Onuncu Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE SAFHA MALİYET YÖNTEMİ
10.1. Safha Maliyet Yöntemine İlişkin Genel Esaslar 
185
10.2. Safha Maliyet Yöntemine İlişkin Örnek Uygulamalar 
186
Onbirinci Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE SİPARİŞ MALİYET YÖNTEMİ
11.1. Sipariş Maliyet Yöntemine İlişkin Genel Esaslar 
191
11.2. Sipariş Maliyet Yöntemine İlişkin Örnek Uygulamalar 
193
Onikinci Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE MALİYET HESAPLARININ İŞLEYİŞİ
12.1. Hastane İşletmelerinde Tek Düzen Muhasebe Sistemine Göre Maliyet Hesaplarının İşleyişi 
211
12.1.1. 7/A Seçeneğinde Maliyet Hesaplarının İşleyişi 
211
12.1.2. 7/B Seçeneğinde Maliyet Hesaplarının İşleyişi 
225
12.2. Hastane İşletmelerinde TMS 2 Stoklar Standardı’na Göre Hizmet Stok Maliyetleri 
237
Onüçüncü Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE YÖNETİM MUHASEBESİ
13.1. Gider–Hacim İlişkilerinin Belirlenmesi 
239
13.1.1. Gider–Hacim İlişkilerinin Belirlenmesinde Kullanılabilecek Yöntemler 
240
13.1.1.1. Yargıya Dayalı Yöntemler 
240
13.1.1.1.1 Analitik Yöntem 
240
13.1.1.1.2. Muhasebe Yöntemi 
242
13.1.1.2. Matematik ve İstatistiksel Teknikler 
244
13.1.1.2.1. Yüksek ve Düşük Hacimler Tekniği 
244
13.1.1.2.1.1. En Yüksek ve En Düşük Hacimler Tekniği 
245
13.1.1.2.1.2. Çifte Ortalamalar Tekniği 
247
13.1.1.2.2. En Küçük Kareler Tekniği 
248
13.1.2. Birden Fazla Hizmet Üretilmesi Durumunda Dönüştürülmüş Hizmetler Üzerinden Gider–Hacim İlişkilerinin Belirlenmesi 
250
13.2. Maliyet – Hacim – Kar Analizleri 
257
13.2.1. Başabaş Noktası Analizi 
257
13.2.1.1. Başabaş Noktasının Hesaplanması 
258
13.2.1.2. Başabaş Noktasında Satış Fiyatının Belirlenmesi 
260
13.2.1.3. Başabaş Noktasında Karın Belirlenmesi 
260
13.2.2. Hedef Kar Analizi 
261
13.2.2.1. Belirli Bir Satış Hacminde Hedef Karın Belirlenmesi 
262
13.2.2.2. Hedef Karı Sağlayan Satış Hacmini Bulma 
263
13.2.2.3. Tek Tip Hizmet Sunulması Durumunda Hedef Kara Ulaşmada En Uygun Fiyat Tespiti 
264
13.2.3. Kar Fonksiyonundaki Değişmeler 
265
13.2.3.1. Katkı Payı / Katkı Oranındaki Değişim 
265
13.2.3.1.1. Birim Satış Fiyatındaki Değişim 
266
13.2.3.1.2. Birim Değişken Giderdeki Değişim 
267
13.2.3.2. Sabit Giderlerdeki Değişim 
268
13.2.4. Güvenlik Payı ve Güvenlik Oranının Hesaplanması 
270
13.2.5. Maliyet Hacim Kar Analizlerinin Talep Odaklı Fiyatlandırma Kararlarında Kullanılması 
272
13.2.6. Birden Fazla Hizmet Sunulması Durumunda Başabaş Noktasının Hesaplanması 
274
13.2.7. Birden Fazla Hizmet Sunulması Durumunda Karlılığın Hesaplanması 
276
13.2.8. Birden Fazla Hizmet Sunulması Durumunda Hedef Kara Ulaşmada En Uygun Fiyat Tespiti 
278
13.2.9. Birden Fazla Hizmet Sunulması Durumunda En Uygun Hizmet Bileşiminin Belirlenmesi 
281
Kaynakça 
285
Özgeçmiş 
288