Gelişen Psikolojik Danışma ve Rehberlik – 1 (Meslekleşme Sürecindeki İlerlemeler) Ragıp Özyürek  - Kitap

Gelişen Psikolojik Danışma ve Rehberlik – 1

(Meslekleşme Sürecindeki İlerlemeler)

1. Baskı, 
Ekim 2007
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
19x27
Sayfa:
237
Barkod:
9786053950332
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Son yıllarda psikolojik danışma ve rehberlik (PDR) alanı dünyanın çoğu yerinde ve Türkiye'de hem meslekleşme süreci hem de kavramsal gelişim bakımından hızlı bir ilerleme içindedir. PDR'nin dünyadaki ve ülkemizdeki meslekleşme süreci ve kavramsal ilerlemesiyle ilgili gelişmeleri temel alan bu kitap, gelecekte mesleğimizin gelişimini etkileyebilecek bazı gelişmeleri, güncel sorunları, konuları, kavramları ele alarak tartışmaktadır.
Bu kitabın bir diğer özelliği uluslararası olma girişiminde bulunmasıdır. Bunu, bölüm yazarlarını Amerikalı ve Türk psikolojik danışman eğitimcilerinden ve Amerikalı mesleki yapılanma liderlerinden oluşturarak gerçekleştirmeye çalışmıştır. O nedenle kitapta İngilizce yazılmış bölümler de yer almaktadır. PDR'de meslekleşme sürecinde yüz yıl içinde oldukça yol almış görünen Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) PDR ile ilgili mesleki dernek ve kuruluşların, işleyişlerinin ve geleceğe ilişkin öngörülerinin yer aldığı bölümlerin olduğu kitapta, ülkemizdeki tarihsel ve mesleki dernekler anlamındaki gelişmeler de yer almaktadır. İkinci olarak da, Türkiye için nispeten yeni kavram ve konular ele alınmış ve tartışılmıştır.
Kitapta yer alan bölümlerin genel olarak konuları kısaca şu şekilde özetlenebilir: Batılı psikolojik danışma modellerinin kültürel özelliklerimize uyma derecesi, ABD'de, Avrupa Birliği'ne bağlı ülkelerde ve Türkiye'de geçerli olan psikolojik danışman eğitimi modelleri, okullarda çalışan psikolojik danışmanların mesleki gelişimleri ve aldıkları lisans eğitimindeki derslerin geliştirilmesine ilişkin görüşleri, uygulamada karşılaştıkları etik sorunlar, PDR son sınıf öğrencilerinin nasıl bir lisansüstü eğitim istedikleri ve lisansüstü düzeyde uzmanlık alanlarına göre eğitime başlanmasıyla ilgili öneriler, bu eğitim sürecinde cinsellik eğitimine ne kadar yer verildiği, üniversite öğrencilerine PDR hizmetlerinin verilmesinin gereği ve nasıl verilebileceği ile çevrimiçi (online) psikolojik danışma yapmanın esasları ve uygulamadaki etik sorunlar.
Bu kitabın, psikolojik danışman eğitimcilerine, PDR'de lisansüstü ve lisans düzeyinde eğitim gören öğrencilere, okullarda ya da farklı kurumlarda çalışan psikolojik danışmanlara ve ilgili alanlarda akademik ya da uygulamalı olarak çalışan diğer meslek elemanlarına yararlı olabileceği düşünülmektedir.