Tübitak Ulusal Kimya Olimpiyatı Soruları ve Çözümleri Ramazan Karakale  - Kitap

Tübitak Ulusal Kimya Olimpiyatı Soruları ve Çözümleri

1. Baskı, 
Ocak 2015
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
19x27
Sayfa:
272
Barkod:
9786055255435
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Bu kitap neden yazıldı?
Olimpiyatlar, bilim adamı yetiştirme çabalarının çok önemli bir parçasıdır. Elinizdeki kitap, bu değerli ürünleri daha çok insanın yararlanacağı bir kaynak haline getirmeyi hedefliyor. Çözümlerde yalnız sorunun yanıtlanmasıyla yetinilmemiş, çerçeve genişletilmiş, tablo, şekil vb. eklenmiştir. Bu yeni baskımızda, öğretmen ve öğrencilerimizden gelen eleştiri ve öneriler ışığında soruları ve çözümleri birlikte verdik. Hatalarımızı oldukça azalttığımıza inanıyoruz.
Bu kitapta, TÜBİTAK' ın yaklaşık 20 yıldır Kimya Olimpiyatının Birinci Aşamasında sorduğu 1000 dolayında soruyu ve onların ayrıntılı çözümlerini bulacaksınız. Dahası, ayrıntılı bilgi isteyen bazı soruların çözüm bağlantılarını kullanacaksınız. Benzerlik ya da aynılık taşıyan soruları kolayca bulabileceksiniz. Bu baskımızda bütün soru ve çözümler, baştan sona gözden geçirildi. Son beş yılın soruları eklendi. Benzeyen ya da aynı olan sorulara dikkat çektik. Böylece bu tip sorularda okurun farklı ayrıntıları görmesini istedik. Her sorunun çözümü, okurun en temel bilgilere sahip olmasını sağlayacak şekilde çözüldü. Buradaki benzer soru kavramını biraz geniş tuttuk. Örneğin fotonun dalga boyu ya da enerji hesapları ile fotoelektrik olayla ilgili soruları benzer diye işaretledik. Serbest enerji, entropi ve pil potansiyeli yoluyla denge sabiti hesaplarını da benzer diye belirttik.
Kitabımız, 1999'dan 2014'e kadar olan sorularla birlikte 1993'ten 1998 yılları arasındaki seçilmiş soruları da çözümleriyle birlikte içeriyor. Soruların çözümünde benzer sorulara vurgu yapılırken örneğin "2002/GY 11. soru" gibi bir yazım, 2002 yılından sonra eklenen geçmiş yıllara (GY) ait, 11. soruya vurgudur. Bu soruların çoğu, gerçekten hem Türkçe'nin duru bir anlatımını, hem de bilimsel özen ve açıklığı yansıtmaktadır. Onun için bilime ilgi duyan öğrencilerimize ve öğretmenlerimize önemli bir kaynak oluşturduğumuzu düşünüyorum...