Avrupada Ne Gördüm, Tunada Bir Hafta Ahmet İhsan  - Kitap

Avrupada Ne Gördüm, Tunada Bir Hafta

1. Baskı, 
Şubat 2011
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
15x21
Sayfa:
557
Barkod:
9789753332101
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
gerçekleştirme, güzellik ve düzen örneği saydığı Avrupalılan K? kendi ortamlarmda görerek nasıl çalıştıklarım anlama olanağmada kavuşur böylece. Yol masraflarım, gezi izlenimlerini yayımlayarak çıkaracaktır. Dönüşünde önce Servet–i Fünım'da tefrika edilen Avrupa'da Ne Gördüm, kısa süre sonra da kitaplaştınlır.
Hangi sefarette bulunuyorsımuz?
– Hiçbirinde!
– Ay siz sefaret memuru değil misiniz?
– Hayır; ben İstanbul'da gazeteci ve matbaacıyım, mahzâ görmek için buralara geldim.
– Acaip! Memleketiniz halkmdan birinin gezmek için Avrupa'da ihtiyar ı sefer ettiğini ilk defa görüyorum! Vakıa şu adanun fikri doğru idi.”
Tuna'da Bir Hafta ise 20 yıl sonraki
bir Almanya gezisinden dönüş yolculuğunun Tuna üzerindeki bölümünü anlatır. Ahmet İhsan, Osmanh yönetimi altmdan çıkmış ülkelerden geçerek iskele iskele coğrafyanm doğusuna yol alırken, zihin haritasmdaki Doğu'yla karşı karşıya gelir.
“... Romanya bandırasım hamil olanlar dahi oldukça güzel ve temiz. Diğerleri ise şarka mahsus ihmal ve metrukiyeti ile daima pejmürde bir hâlde idi. Bu satırları Bulgar dubalarım tezyif maksadıyla söylemiyorum. Zira biliyorum ki meselâ orada bizim dubamız olsaydı manzara–i umumiyesi ile belki daha fena bir levha teşkil eylerdik. Hem farziyata ne hacet! İngiltere'den suret–i mahsusede mübayaa olımup mükemmeliyet ve ziyneti herkesin mudb–i hayreti olmuş olan yeni vapurlanmızm Karadeniz seferlerini icra ederken nasıl fena bir kılıkta bulunduğunu ve yolcularm neler çekmekte olduğunu gazetelerimiz yazmıyor mu?”..