İşletme Kavramlar – İlkeler – İşlevler Dr. Vasfi Nadir Tekin, Dr. Leyla Şenol  - Kitap

İşletme

Kavramlar – İlkeler – İşlevler

4. Baskı, 
Eylül 2020
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x24
Sayfa:
264
Barkod:
9789750261596
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Fiyatı:
205,00
Stoktan hemen gönderilir.
Diğer Baskılar
3. baskı
Eylül 2013
145,00
25,00 (%83)
Kitabın Açıklaması
Meslek Yüksek Okullarda okutulmakta olan "İşletme" veya "Genel İşletme" derslerinde okutulabilecek olan bu kitap, yazarların bu konuda verdiği derslerin notlarından, ders anlatımı esnasında öğrencilerinden gelen sorulardan ve mesleki tecrübelerinin sağladığı birikimle kaleme alınmıştır.
Kitapta konular, sade ve anlaşılır bir dille anlatılmış; işletme biliminde yaygın olarak kullanılan temel kavramlara açıklık getirildikten sonra, işletmenin temel ilkeleri ve temel işlevleri, bu kavramlar ışığında örneklerle açıklanmıştır. Kitap, ders kitabı olmasının yanı sıra konu ile ilgili olarak bilgi sahibi olmak isteyenlere de hitap etmektedir.
Kitabın Konu Başlıkları
.
İşletmenin Temel Kavramları
.
İşletmenin Amaçları ve İşletmenin Ekonomik Yapı İçindeki Yeri
.
Yönetim ve Yönetim Yaklaşımları
.
İşletmelerin Sınıflandırılması
.
İşletmenin Yönetim İşlevlerinden Planlama İşlevi
.
İşletmenin Yönetim İşlevlerinden Örgütleme İşlevi
.
İşletmenin Üretim İşlevi
.
İşletmenin Pazarlama İşlevi
.
İnsan Kaynakları Yönetimi
.
Finansman Yönetimi
.
Muhasebe ve Araştırma Geliştirme İşlevi
Kitapla İlgili Kategoriler
Kitabın İçindekileri
Önsöz 
7
1. Bölüm
İşletmenin Temel Kavramları
1.1. Temel Kavramlar 
15
1.1.1. İnsan Gereksinimleri 
15
1.1.2. İnsan ve Toplum 
17
1.1.3. Ekonomi ve Üretim İlişkisi 
18
1.1.4. Üretim 
19
1.1.5. Üretim Etmenleri 
19
1.1.6. Üretim Etmenlerinin Getirileri 
24
1.1.7. Strateji 
27
1.1.8. Taktik 
27
1.1.9. Plân 
28
1.1.10. Politika 
28
1.1.11. Yöntem 
30
1.1.12. Program 
30
2. BÖLÜM
İŞLETMENİN AMAÇLARI VE İŞLETMENİN
EKONOMİK YAPI İÇİNDEKİ YERİ
2.1. İşletmenin Amaçları 
31
2.1.1. İşletmeye Kâr Sağlamak 
31
2.1.2. Topluma Hizmet Etmek 
32
2.1.3. Toplumsal Kâr Sağlamak 
32
2.1.4. Tüketiciye Hizmet Etmek 
33
2.1.5. İşletmenin Varlığını Sürdürmek 
33
2.1.6.1. İşletmenin Yakın Çevresiyle İlişkiler 
34
2.1.6.2. İşletmenin Ulusal Çevresiyle İlişkiler 
36
2.1.6.3. İşletmenin Bilimsel Çevreyle İlişkileri 
38
2.1.6.4. İşletmenin Uluslararası Çevreyle İlişkisi 
40
3. BÖLÜM
YÖNETİM VE YÖNETİM YAKLAŞIMLARI
3.1. Yönetim 
43
3.2. Yönetim Yaklaşımları 
48
3.2.1. Geleneksel Yönetim Yaklaşımları 
49
3.2.2. Davranışsal Yönetim Yaklaşımları 
54
3.2.3. Modern Yönetim Yaklaşımları 
57
3.2.4. Çağdaş Yönetim Yaklaşımları 
65
4. BÖLÜM
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
4.1. İşletmelerin Sınıflandırılmasında Kullanılan Ölçütler 
75
4.1.1. İşletmelerin Ekonomik Etkinliklerine Göre Sınıflandırılması 
75
4.1.2. İşletmelerin Çalışma Konularına Göre Sınıflandırılması 
76
4.1.3. İşletmelerin Sermaye Sahipliğine Göre Sınıflandırılması 
78
4.1.4. İşletmelerin Yasalara Göre Sınıflandırılması 
80
4.1.5. İşletmelerin Ekonomik Birleşmelere Göre Sınıflandırılması 
83
4.1.6. İşletmelerin Dünya Ekonomisi Açısından Sınıflandırılması 
85
4.1.7. İşletmelerin Büyüklüklerine Göre Sınıflandırılması 
85
5. BÖLÜM
İŞLETMELERİN KURULUŞ AŞAMALARI
BÜYÜKLÜĞÜ VE KAPASİTESİ
5.1. İşletmenin Kuruluş Aşamaları 
87
5.1.1. İşletme Kurma Kavramının Ortaya Çıkması 
87
5.1.2. Ekonomik Araştırmanın Yapılması 
88
5.1.3. Yasal Araştırmanın Yapılması 
91
5.1.4. Finansal Araştırmanın Yapılması 
93
5.1.5. Teknik Araştırmanın Yapılması 
93
5.1.6. Yatırım Kararının Verilmesi ve Yatırımın Yapılması 
93
5.2. İşletmenin Büyüklüğü ve Kapasitesi 
94
5.2.1. Büyüklüğüne Göre İşletmeler 
94
5.2.2. Büyük ve Küçük İşletmelerin Olumlu ve Olumsuz Yanları 
96
5.2.3. İşletmelerin Büyümesi 
97
5.2.4. Kıvamlı Büyüklükte İşletme 
98
6. BÖLÜM
İŞLETMENİN YÖNETİM İŞLEVLERİ VE PLANLAMA İŞLEVİ
6.1. Yönetim İşlevleri 
101
6.1.1. Plânlama İşlevi 
102
6.1.2. Plân Türleri 
102
7. BÖLÜM
İŞLETMENİN YÖNETİM İŞLEVLERİNDEN
ÖRGÜTLEME İŞLEVİ
7.1. Bölümlere Ayırma 
117
7.2. Yetki ve Sorumluluk Verme 
121
7.3. Örgüt Yapılarının Belirlenmesi 
123
7.4. Örgüt Şemalarının Düzenlenmesi 
126
7.5. İşgören Gereksiniminin Belirlenmesi 
128
7.6. İşgören Seçiminin Yapılması ve İş Görenlerin Eğitilmesi 
131
8. BÖLÜM
İŞLETMENİN YÖNETİM İŞLEVLERİNDEN YÜRÜTME VE
UYUMLAŞTIRMA (KOORDİNASYON) İŞLEVİ
8.1. Yönetimde İletişim 
137
8.2. Yönetimde Önderlik 
141
8.3. Yönetimde Güdüleme 
143
8.4. Uyumlaştırma 
147
9. BÖLÜM
İŞLETMENİN YÖNETİM İŞLEVLERİNDEN
DENETLEME VE KARAR VERME İŞLEVİ
9.1. Denetleme Modelleri 
151
9.2. Denetleme Türleri 
152
9.3. Proje Denetleme Sürecinin Aşamaları 
154
9.4. Karar Verme 
156
9.4.1. Karar Türleri 
158
9.4.2. Karar Alma Süreci 
160
10. BÖLÜM
İŞLETMENİN ÜRETİM İŞLEVİ
10.1. Üretim 
167
10.2. Üretim Bölümünün Diğer Bölümlerle İlişkisi 
168
10.3. Üretim Türleri 
169
10.4. Üretim Sistemleri 
169
10.5. Ürün Tasarımı 
170
10.6. Üretim Etkinlikleri 
171
10.7. Kalite Kontrolü 
176
11. BÖLÜM
PAZARLAMA İŞLEVİ
11.1. Pazarlamanın İşlevleri 
179
11.2. Stratejik Pazarlama Plânı 
182
12. BÖLÜM
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
12.1. İnsan Kaynakları Yönetiminin İşlevleri 
197
12.2. İnsan Gücünün Plânlanması 
198
12.3. İş Analizinin Yapılması 
198
12.4. İşe Alma 
203
12.5. İşgörenlerin İşe Alıştırılması ve Eğitilmesi 
206
12.6. İşgören Değerlemesi 
208
12.7. Ücret Belirlemesi 
212
13. BÖLÜM
FİNANSMAN YÖNETİMİ
13.1. Finans Yöneticisinin Görevleri 
219
13.1.1. Finansal Plânlama ve Denetim Görevi 
219
13.1.2. Fon Sağlama Görevi 
220
13.1.3. Finansal Analiz 
224
13.1.3.1. Finansal Analizde Oranların Kullanılması 
225
13.2. Finansal Piyasalar 
232
14. BÖLÜM
MUHASEBE VE ARAŞTIRMA GELİŞTİRME İŞLEVİ
14.1. Muhasebenin İşletmeye Katkıları 
237
14.2. Muhasebe Kayıtlarını Etkileyen İlkeler 
237
14.3. Muhasebe Türleri 
239
14.4. Bilânço Kâr Zarar Hesabı ve Bütçeler 
241
14.5. Araştırma ve Geliştirme İşlevi 
248
14.5.1. Araştırma Çeşitleri 
251
14.5.2. Geliştirme Çeşitleri 
252
14.5.3. Yenilik Yaratma 
253
Kaynaklar 
257
Kavram Dizin 
259