Fasikül Aylık Hukuk Dergisi Sayı: 100 Mart 2018 Eğitim Mühendisi Fahamettin Akıngüç Armağanı Prof. Dr. Bahri Öztürk

Fasikül Aylık Hukuk Dergisi Sayı: 100 Mart 2018

Eğitim Mühendisi Fahamettin Akıngüç Armağanı

1. Baskı, 
Mart 2018
Ürün Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
19x27
Sayfa:
550
Barkod:
1309432718033
Kapak Türü:
Ciltli
Fiyatı:
94,00
Stoktan hemen gönderilir.
Ürün Açıklaması
İstanbul Kültür Üniversitesi Ceza Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin; kısaca CEHAMER'in yayın organı olan Fasikül, içinde bulunduğumuz 2018 yılının Mart ayında 100'ncü sayısına ulaştı.
100 aydır KESİNTİSİZ bir şekilde okuyucuları ile buluşan dergimizin bu başarısında emeği geçen, başta dekan yardımcımız Elif Altınok Çalışkan olmak üzere, tüm çalışma arkadaşlarıma; danışma kurulu üyelerimize ve yazarlara şükranlarımı sunuyorum. Elbette bu teşekkürün, dergimizi her ay aksatmadan basan ve dağıtan, adı gibi seçkin bir yayınevi olan Seçkin Yayıncılığın değerli yönetici ve çalışanları için de geçerli olacağı açıktır.
Dergimizin adı "Fasikül". Neden Fasikül? Almanya'nın Justus Liebig Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof.Dr.Dr.h.c.Walter Gropp, Leipzig Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof.Dr.Dr.h.c. Helmut Goerlich ve Trier Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof.Dr.Hans-Heiner Künhe ile birlikte İstanbul Kültür Üniversitesi Ceza Hukuku Anabilim Dalı içinde kurduğumuz ve 2009 yılında CEHAMER'in kurulmasını müteakip bu merkeze taşıdığımız "Uluslararası İnsan Hakları Akademisi"nin 2008 yaz çalıştayını yaptığımız İzmir/Çeşme'de, adı geçen Akademinin çalıştaylarında sunulan son derece değerli tebliğlerin neden yayınlanmadığı sorusu aklımıza takıldı.
Ancak teknik bir zorluk vardı.
Zira Uluslararası İnsan Hakları Akademisi yaz veya kış çalıştaylarında sadece öğretim elemanları ve araştırma görevlileri değil öğrenciler de sunum yapıyordu. Onların, iki yıldan eski olmayan bir Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolunun açılması ile birlikte varsa Anayasa Mahkemesi kararını konu alan sunumlarını İngilizce veya Almanca olarak 5, maksimum 10 dakika içinde gerçekleştirmeleri gerekiyordu.
Yabancı dilde yazılıp sunulan ve formatı normal bir makale ile uyumlu olmayan; bu öğrenci tebliğlerinin yayınlanabilmesi teknik olarak mümkün gözükmüyordu.
Toplantı dili İngilizce ve Almanca olduğu; her konuşmacının sunumunun sonunda kısa bir Türkçe veya yabancı dilde özet yapmak zorunda olduğu; zorunlu hallerde biz akademisyenler devreye girdiği için profesyonel tercüme hizmetinin verilmediği Uluslararası İnsan Hakları Akademisi kış çalıştaylarına, yurt dışından ve içinden 30 ila 40 akademisyen, yargı mensubu ve öğrenci; yaz çalıştaylarına da, yine yarısına yakını ve fakat en azından %40'ı yurt dışından olmak üzere 100 akademisyen, yargı mensubu ve öğrenci katılmaktaydı.
Doğal olarak her toplantıya yabancı konuk çağırmak, bazen teknik olarak mümkün olamamaktaydı. Bu nedenle yabancı katılımı olmayan çok sayıda teknik çalışmalarımız da olmaktaydı. Bu tür toplantılarda sunulan tebliğlerin de –işin mahiyeti gereği- her zaman makale formatında olması mümkün olamamaktaydı. Örneğin Yargıtay Başkanının veya bir Yargı mensubunun konuşması genellikle böyle oluyordu; ancak son derece önemli ve değerli olduğundan, bunların yayınlanmaması düşünülemezdi.
Yayın açısından işin daha da sıkıntılı olan yönü şuydu: Biz CEHAMER olarak, Dünyada ve ülkemizde Ceza Hukuku alanında olup bitenle ilgilenmek; bu alandaki güncel gelişmelerle ilgili olarak merkezimizin bilimsel görüşünü kısaca ve akılda kalıcı bir şekilde dile getirmek istiyorduk. Bu görüş bildirimine dair yazılar da, elbette ki, makale formatında olamıyordu.
Bütün bunların yanında Dergimizde hakemli makaleler de yer alsın istiyorduk.
Yukarıda dile getirilen bu isteklerin tamamının bir arada, Fakülte Dergimizde gerçekleştirilebilmesi mümkün değildi.
Bunun üzerine yeni bir dergi çıkarmaya karar verdik. Adını da "Fasikül" koyduk.
Çünkü;
1. Dergi 32 sayfayı yani bir fasikül kalınlığını geçmemeliydi ki; zaman problemi yaşayanların da dergimizi takip edebilmesi mümkün olmalıydı.
2. Bu nedenle, hakemli olanlar hariç, yazılar 4 sayfayı kesinlikle geçmemeliydi. Bu suretle öğrenci sunumlarıyla başka kısa yazıların yayınlanabilmesinin de önü açılmalıydı.
3. Yayınlandığı ayda yaşanan sorunlara da, o sayıda mümkün mertebe yer verilebilmeliydi; bu nedenle de basımı zaman almayan, kolay basılan bir dergi olmalıydı.
4. Ülkemizde ve Dünyada Ceza Hukuku alanında meydana gelen gelişmelere ilişkin duruşumuzu ortaya koymalı; akılda kalıcı kısa mesajlar verilebilmeliydi.
5. Canlı, güncel, aktif bir dergi olmalıydı.
6. Ceza Hukuku alanında yaşanan sorunlara pratik, hızlı, kullanışlı ve bilimsel çözümlerin yer aldığı bir dergi olmalıydı.
Öyle de oldu.
CEHAMER 10, Dergimiz ise 9 yaşında.
Kesintisiz 9 yıl ve 100 sayı. Türkiye'de 100 aydır kesintisiz yayınlanabilen başka bir aylık hukuk dergisi yok. Fasikülün tek rakibi Hürriyet Gazetesinin yayınladığı Güncel Hukuk Dergisidir. Fakat onun formatı biraz farklıdır.
İstedik ki, 100'ncü sayımız, önemini, anlamını ve değerini yansıtacak bir sayı olsun; bilimsel bir şölene vesile olsun.
Fakültemizin Çeşme'de gerçekleştirdiği Mayıs 2017 Akademik Kurulunda bu önerimiz oybirliği ile kabul edildi ve orada kararlaştırıldığı üzere, tüm akademisyen arkadaşlarımız 100'ncü sayıya bir çalışma ile katıldı ve ortaya işte bu muhteşem eser çıktı. Kendilerine müteşekkiriz. Sağ olsun, var olsunlar.
Daha Mayıs 2017'de planladığımız bu muhteşem eser; borçların, bize göre en ağırı olan, bir GÖNÜL BORCUNUN yerine getirilmesi bakımından da bizim için çok önemli ve değerlidir.
Üniversitemizin banisi; Fakültemizin ve CEHAMER'in hamisi, eğitim mühendisi, Onursal Başkanımız Sayın Fahamettin Akıngüç'ün desteği olmasaydı ortada ne bir CEHAMER, ne Fasikül adında bir dergi ve ne de Türkiye'de vakıf hukuk fakülteleri arasında nitelikli kadrosuyla açık ara önde olan bir Hukuk Fakültesi olurdu.
Sayın Onursal Başkanımız, CEHAMER kurulmadan çok önce, talebimizi kırmadı ve daha sonra CEHAMER olarak teşkilatlanılacak olan yere, Hukuk Fakültesi binasının 6'ncı katına, bir duruşma salonu yaptırdı. O tarihlerde duruşma salonu sadece 2 veya 3 devlet hukuk fakültesinde vardı.
2009 yılında CEHAMER kurma irademiz ortaya çıkınca; zamanın üniversite üst yönetimi, başta rektörümüz Prof. Dr. Dursun Koçer olmak üzere, CEHAMER Yönetmeliğinin Üniversite Senatosunda oybirliği ile kabulünü sağlayarak CEHAMER'in ete kemiğe bürünmesini sağlamış; onursal başkanımızın himmetiyle de Hukuk Fakültesi binasının 6'ncı katı CEHAMER olarak yeniden yapılandırılmıştır.
Bu çerçevede olmak üzere, biri beyaz ve diğeri de ikiz olmak üzere, interaktif çalışma yapılabilen ve her türlü teknolojik imkanla donatılmış üç adet konferans salonu; duruşma salonu, idari ofisleri, öğretim üyesi ofisleri ve 4 kişilik konuk çalışma odası, ihtisas kütüphanesi ve nihayet girişte yer alan geniş fuayesi ile, yurt içinden ve dışından gelen konukların çok etkilendiği mükemmel bir çalışma alanı yaratılmıştır.
CEHAMER Eylül 2009 yılından bu yana sayısız bilimsel etkinliğe ev sahipliği yapmakla kalmamış; yine Türkiye'de ilk defa ampirik kriminolojik (deneysel kriminolojik alan) çalışmaları başlatmıştır. Bu cümleden olarak, örneğin Yard. Doç. Dr. Münevver Mertoğlu hocamızın başkanlığında şiddetin önlenmesi seksiyonu kurulmuş; ve bu seksiyon çok önemli çalışmalara imza atmıştır; atmaya da devam etmektedir. Örneğin 7 yılı aşkın bir süredir Türkiye'nin çeşitli yerlerinde TÜPRAG'ın katkılarıyla okulda şiddetin önlenmesi çalışmaları yapılmaktadır. 5.000'e yakın İETT şoförünün özellikle öfke kontrolü noktasında eğitimi sağlanmıştır.
Yrd. Doç. Dr. Efser Erden Tütüncü, fücur konusunda kriminolojik bir araştırma yapmış ve doktora tezini bu araştırmada elde ettiği bilgilere dayandırmıştır. CEHAMER 2017 yılının sonlarında 5 yıllık bir Suç Genel Teorisi ve "eylemin haksızlık muhtevası" konulu bir kriminolojik projeksiyon hazırlamış ve çalışmaları başlatmıştır.
CEHAMER, Prof. Dr. Durmuş Tezcan başkanlığında OLAF'ın (Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Ofisi) Türkiye temsilcisidir.
CEHAMER, Vergi usul Kanununun yenilenmesi konusunda önemli bir taslak çalışması gerçekleştirmiş; bu işin bilimsel sorumluluğunu Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar ve ekibi üstlenmiştir.
CEHAMER, Dünya Kadın Hukukçular Konfederasyonu başkan yardımcısı Av. Ayşen Önen, Yrd. Doç. Dr. Özge Sırma Gezer ve Yrd. Doç. Dr. Yasemin Filiz Saygılar Kırıt ile birlikte kadın ve hukuk seksiyonu kurmuş; bu vesile ile başta İtalya Roma Link Üniversitesi olmak üzere, Afrika'dan, Asya'dan ve Avrupa'dan çok sayıda ülke ile kurumsal işbirliği sağlamıştır.
CEHAMER Kişisel Verilerin Korunması konusunda etkin çalışmalar yapmış; CEHAMER Müdürü Prof. Dr. Dr. h.c. mult. Bahri Öztürk Adalet Bakanlığında bu Kanununu hazırlayan komisyonun başkanlığını yapmıştır.
Örnekleri çoğaltmak mümkündür.
CEHAMER ve yayın organı FASİKÜL, ilk günkü heyecanla faaliyetlerini sürdürüyor. Zira, şükranla ifade edelim ki, Mütevelli Heyet Başkanımız sayın Dr. Bahar Akıngüç Günver, baştan beri var olan büyük destek ve güveni pekiştirerek sürdürmektedir.
Yine müteşekkir olarak belirtelim ki, başta sayın Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Güzel olmak üzere, üniversite üst yönetimi, kuvvetli desteğini ve alakasını her zaman hissettirmektedir. Örneklerimiz çoktur ve daha fazlasına da herhalde gerek yoktur. Arzu edenler, merkezimize gelerek daha fazla bilgi alabilir. CEHAMER sorumlusu Yrd.Doç.Dr.Özge Sırma'ya; özellikle yurt dışı ilişkiler konusunda Yrd.Doç.Dr.Özdem Özaydın ve Öğretim Görevlisi Nilüfer Köker'e müracaat edilebilir. Prof. Dr. Dr. h.c. mult. Bahri ÖZTÜRK
Yukarıda örnek kabilinden yapılan açıklamalar bile göstermektedir ki, gerek CEHAMER ve gerekse Fasikül kendilerinden beklenen faydayı ve başarıyı ziyadesi ile sağlamıştır. Bu iki eser sayın onursal başkanımızla hayat bulduğu için, kendilerine büyük bir gönül borcumuz oluşmuştur. İşte bu ağır borcu karşılayabilmek, bu suretle kendilerine derin saygı ve sevgilerimizi sunabilmek için, fakültemizin öğretim elemanlarının emeği ve göz nuru ile kaleme aldıkları değerli bilimsel çalışmalardan meydana gelen Fasikül'ün bu 100'ncü sayısını "EĞİTİM MÜHENDİSİ FAHAMETTİN AKINGÜÇ'E ARMAĞAN" başlığı ile yayınlıyoruz. Mutluyuz.
Tüm okurlarımıza yararlı olması dileğiyle…
Ürün Konu Başlıkları
.
Fahamettin AKINGÜÇ'ün Özgeçmişi
.
İstanbul Kültür Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bahar AKINGÜÇ GÜNVER'in Anlatımıyla Babam, İnş. Yüksek Mühendisi Fahamettin AKINGÜÇ
.
Yargıtay'ın Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmelerine İlişkin Bazı İçtihatlarının Eleştirisi, Prof. Dr. Turgut ÖZ
.
Kıymetli Evrak Hukukunda Ziya–İptal, Prof. Dr. iur. Merih Kemal OMAĞ
.
Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4., 6. ve 7. Maddelerinde Yasaklanmış Olan Eylemler Sonucunda Zarara Uğramış Olan Kişilerin –Türk Borçlar Kanunu'nun Haksız Fiillere İlişkin Hükümleri Uyarınca– İleri Sürdükleri Tazminat Taleplerine Uygulanacak Zamanaşımı Süresi, Prof. Dr. Atilla ALTOP
.
Tahkimde Açılan İtirazın İptali Davasında Hakemler İcra ve İnkâr Tazminatına Karar Verilebilir mi? Prof. Dr. Hakan PEKCANITEZ
.
İstanbul'daki İlk Kanunlaştırma Hareketi: Corpus Iuris Civilis ve Çağdaş Hukuklara Yansımaları, Prof. Dr. Bülent TAHİROĞLU
.
Sınai Mülkiyet Kanunu Hükümleri Işığında Haksız Rekabet Suçuna İlişkin Değerlendirme, Doç. Dr. Hanife ÖZTÜRK AKKARTAL – Yrd. Doç. Dr. P. Çağla KANDIRALIOĞLU CUYLAN
.
Yeni Kurulan Vakıfların Ticari Faaliyetleri, Doç. Dr. Cem AKBIYIK
.
Davacı Tarafta İradî Taraf Değişikliği Yapılması ve Bu Konuya Yargıtay'ın Bakış Açısının Değerlendirilmesi, Doç. Dr. Hülya TAŞ KORKMAZ
.
Ticari Açıdan Kullanılmaya Elverişli Resim Üzerindeki Hakkın İzinsiz ve Reklam Amaçlı Kullanımı, Yrd. Doç. Dr. Cüneyt BELLİCAN
.
Sporda Irkçılıkla Mücadelede Mevcut Düzenlemelerin Yetersizliği ve Yeni Bir Düzenleme İhtiyacı Üzerine Düşünceler, Yrd. Doç. Dr. Fatih GÜNDOĞDU
.
2020'ye 2 Kala 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda Düzenlenen Kira Sözleşmelerinde Ertelenen Hükümler, Yrd. Doç. Dr. Nihal URAL ÇINAR
.
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi'nin 23.11.2015 Tarihli Kararı Işığında Teminat Göstermeden Açık Artırmaya Katılmanın İhalenin Feshi Nedeni Olarak Kabul Edilip Edilemeyeceği Sorunu, Yrd. Doç. Dr. Cemil SİMİL
.
Roma Hukuku– Hukukçunun Uluslararası Dili, Hans Julius WOLFF – Çev.: Yrd. Doç. Dr. Emine MINDIZ
.
Müteselsil Kefalette Def'iler, Yrd. Doç. Dr. Özlem ACAR ÜNAL
.
İşletmenin, İşyerinin ve İşin Gerekleriyle Yapılan Fesihler Bağlamında Sendikal Tazminat, Yrd. Doç. Dr. Ender DEMİR
.
Ceza Hukukundaki Bazı Düzenlemelerin Hukuk Davalarına Etkisi, Mahmut BİLGEN
.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, Sınır Dışı Etme Kararı ve Geçici Sığınma Başvurusuna İlişkin Bir Kararının (S.K. – Rusya) Özeti, Arş. Gör. Barış MESCİ
.
Çocuk Hakları Sözleşmesi Madde 29 (1) Çerçevesinde Eğitimin Amaçları, Çev.: Arş. Gör. Beste GEMİCİ FİLİZ – Arş. Gör. Zeynep GÜLER – Arş. Gör. Merve AKBULUT
.
Coğrafi İşaretler, Arş. Gör. Ümit Melih METİNTAŞ
.
6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanununa Göre Tasarımların Korunması, Av. Ebru Ceren CAVİT
.
Özel Hukukta Uluslararası İşbirliği Üzerine Anı Ve İzlenimler
.
Türk–Avusturya Hukuk Haftaları Üzerine (Anılar–İzlenimler–Tespitler), Prof. Dr. M. İlhan ULUSAN
.
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Hakkında Genel Değerlendirmeler ve Anayasaya Aykırılık Sorunu, Prof. Dr. Dr. h.c. mult. Bahri ÖZTÜRK – Yrd. Doç. Dr. Elif ALTINOK ÇALIŞKAN
.
AİHM'in Süregelen Mülkiyet Hakkı İhlallerine Bakış Açısından KKTC'deki Rum Malları ile Azerbeycan–Ermenistan Uyuşmazlığında Azeri ve Ermeni Taşınmazlarının Tazmini Açısından Bazı Gözlemler, Prof. Dr. Durmuş TEZCAN
.
Sahte veya Muhteviyatı İtibarıyla Yanıltıcı Belge Kullanılması Suretiyle İşlenen Vergi Kaçakçılığı Suçunda Kastın Tespiti, Prof. Dr. Funda BAŞARAN YAVAŞLAR – Yrd. Doç. Dr. Tuğçe KARAÇOBAN GÜNEŞ – Dr. Yasemin CANGÜLOĞLU
.
İmar Planlamasında Yetkili Makamın Tespitinde Merkez–Yerel Geriliminden Hukuki Kesitler ve Yetki Paylaşımının Önemi, Prof. Dr. Oğuz SANCAKDAR – Yrd. Doç. Dr. Lale Burcu ÖNÜT – Yrd. Doç. Dr. Elif ALTINOK ÇALIŞKAN
.
Federal Almanya Anayasası'nın Düşünceyi Açıklama Özgürlüğünü Düzenleyen 5. Maddesinin Koruma Alanı, Yrd. Doç. Dr. Ömer KORKMAZ
.
Anayasa Mahkemesi'nin Topuk Kanı Testi ve Zorunlu Aşılama Uygulamaları Hakkındaki Kararlarına İlişkin Kısa Bir Değerlendirme, Yrd. Dr. Hasan Atilla GÜNGÖR
.
Cengiz ve Diğerleri – Türkiye Karar İncelemesi, Yrd. Doç. Dr. Özge SIRMA GEZER – Yrd. Doç. Dr. Yasemin F. SAYGILAR KIRIT
.
İdari Yargıda Re'sen Araştırma ve İstemle Bağlılık İlkeleri Çerçevesinde Danıştay'ın İmar Hukuku ile İlgili Bir Kararının Tahlili, Yrd. Doç. Dr. Aytaç ÖZELÇİ
.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Çerçevesinde Aile Hayatına Saygı Hakkı ve Çocuğun Ailesiyle Olan Bağının Korunmasının Önemi, Yrd. Doç. Dr. iur. Özdem ÖZAYDIN
.
Türk İmar Hukukunda "Şehircilik" İlkesi, Yrd. Doç. Dr. Sakine Nilüfer BİLGİN
.
Ayten Yıldırmaz Başvurusu Işığında Babanın veya Annenin Soyadı Karşısında ‘Çocuğun Üstün Yararı' Hakkında Kısa Bir Değerlendirme, Yrd. Doç. Dr. Ceren YILDIZ – Yrd. Doç. Dr. Nazlı Hilal DEMİR
.
Bayev ve Diğerleri – Rusya Kararı, Yrd. Doç. Dr. Efser ERDEN TÜTÜNCÜ
.
Ceza Hukukuna ve Ceza Hukuku Sistemindeki Değişime Genel Bir Bakış, Hasan GERÇEKER
.
CMK Madde 133 Uyarınca Şirket Yönetimi İçin Kayyım Tayini, Nilüfer KÖKER
.
Karar Çevirisi Conseil d'Etat, T. 22.09.2017– N. 404921, Arş. Gör. Serkan SEYHAN
.
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri ve Türkiye'ye İlişkin Yazılı Görüşleri Hakkında Bir Kaç Not, Arş. Gör. Egemen ESEN
.
Düşünceyi Açıklama Özgürlüğünün İhlali: Onur Yürüyüşleri, Arş. Gör. Ali ERDOĞAN
.
Urfani Yıldız – Türkiye Kararı Işığında Makul Sürede Yargılanma Hakkı (Başvuru No: 59173–08, Karar tarihi: 13.06.2017), Arş. Gör. Derya ALTINOK VILLEMIN
.
Organize Suçlarda Kolaylaştırıcı Faktör Olarak Yolsuzluk, Arş. Gör. Mustafa Can SATİ
.
TFF Disiplin Talimatı Çerçevesinde Saldırı ve Kavga Disiplin İhlallerinin Değerlendirilmesi, Av. Can YALÇINKAYA
.
Öğretmenlerin Kişisel, Sosyal ve Genel Uyum Düzeyleri ve Bazı Değişkenlerle İlişkilerinin İncelenmesi – Narlıdere Örneği, Yrd. Doç. Dr. Münevver MERTOĞLU
.
Levinasçı Bir Okumayla "Reis Bey" Filminde "Başkasıyla İlişki ve Adalet" Kavramları, Yrd. Doç. Dr. Remziye KÖSE ÖZELÇİ