Türk Halk Edebiyatı Prof. Dr. Ender Aslan  - Kitap

Türk Halk Edebiyatı

1. Baskı, 
Ocak 2011
Kitabın Detayları
Dili:
Türkçe
Ebat:
16x23
Sayfa:
372
Barkod:
9786055985103
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
Yayınevi:
Baskısı tükenmiştir.
Kitabın Açıklaması
Bu kitapta Türk halk edebiyatının belli başlı konuları, belirlenen altı bölümlük bir düzenleme içerisinde araştırılıp incelenerek, örneklerle sunulmuştur.Birinci bölümde halk edebiyatı ve halk biliminin tarihi gelişimi, halk tanımı, halk edebiyatının oluşumu, tanımı ve genel özellikleri üzerinde duruldu.
İkinci bölümde halk edebiyatının yazılı ve sözlü kaynaklarına yer verildi. Destan kavramı ve destanların oluşumu irdelenerek, destanların genel bir tasnifi yapıldı. Çağlar boyunca oluşan Türk ve diğer milletlere ait önemli destanlar tanıtılarak örnek metinlere yer verildi.
Üçüncü bölümde Türk halk şiirinin oluşumu ve gelişim evreleri incelendi. Türk halk şiirleri biçim, tür, konu, motif, ezgi gibi iç ve dış yapıları bakımından değerlendirilerek şiir örneklerine yer verildi.
Dördüncü bölüm âşık edebiyatının kaynaklarına ayrıldı. Şamanizm ve Ozan–bahşi geleneği araştırıldı, çağlara göre âşıklık geleneği incelenerek, temsilcilerinin örnek ürünleri değerlendirildi.
Beşinci bölümde geleneksel Türk tiyatrosuna yer verildi; meddah, ortaoyunu ve karagöz konuları ayrı ayrı incelenerek, örnek oyun metinler verildi.
Altıncı bölümde halk edebiyatı derleme usul ve yöntemleri yer aldı.Halk edebiyatı konularını topluca sunduğumuz bu kitabın, başta öğrencilerimiz olmak üzere halk edebiyatı alanında çalışma yapan bilim insanlarına yardımcı olacağı düşüncesindeyiz.
Kitabın Konu Başlıkları
.
Halk Edebiyatı ve Halkbiliminin Tarihi Gelişimi
.
Halk Edebiyatının Kaynakları
.
Türk Halk Şiiri